Civil hírek, közlemények

Kezdődik a nyári szünet a bíróságokon!

A bíróságokon 2024. július 15-én kezdődik és augusztus 20-ig tart az ítélkezési szünet. A civil nyilvántartási eljárások során a határidők számításánál figyelembe kell venni az ítélkezési szünetet. 

A civil szervezetek nyilvántartásba vétellel, a változásbejegyzéssel és a megszűnéssel kapcsolatos nem peres ügyekben is alkalmazni kell az ítélkezési szünetre vonatkozó szabályokat (2011. évi CLXXXI. törvény 5. § (5.) bekezdés.). Ezért a Törvényszék által kiadott végzésekben megszabott határidőkbe nem számít bele az ítélkezési szünet időtartama

A civil nyilvántartási ügyek közül egyedül az egyszerűsített nyilvántartásba vételi és egyszerűsített változásbejegyzési kérelmek elbírálásnál nem veszi figyelembe az ítélkezési szünetet a bíróság. Az egyszerűsített eljárások keretében 15 napon belül hoz határozatot a bíróság a benyújtott kérelemről.   

A törvénykezési szünet ideje alatt az ügyfélfogadás rendje is változik. A Miskolci Törvényszéken civil szervezeteket ügyeivel foglalkozó kezelőiroda rövidített ügyfélfogadási időben dolgozik. A civil szervezetek minden hétköznap 9 órától 10 óra között nyújthatják be a beadványaikat és tekinthetnek be az iratokba. 

Felhívjuk a szervezetek figyelmét arra, hogy a kezelőirodákban való személyes ügyintézéshez előzetesen be kell jelentkezni telefonon. Erre a látogatást megelőző napon 15.00 óráig van lehetőség

Gazdasági kezelőiroda telefonszámai:

+36 46/815-225

+36 46/815-224: 

További információk a Miskolci Törvényszék (Cégbíróság) honlapján: itt

A kezelőiroda telefonszáma: +36 46 952 931

Az ügyintézési határidő módosulása az ítélkezési szünet alatt magyarázó példák: 

  • egy július 11-én kézhez kapott végzés teljesítésére szabott 30 napos határideje nem augusztus 10-én jár le, hanem szeptember 16-án (a teljesítésre szabott  idő  kézhez vételt követő napon, július 12. indul, a teljesítési időből a törvénykezési szünet előtt eltelik 4 nap, a szünet utánra esik a maradék 26 nap).
  • egy július 4-én kézhez kapott végzés teljesítésére szabott 15 napos határideje nem július 19- én, hanem augusztus 24-én jár le (a teljesítésre szabott  idő  kézhez vételt követő napon, július 05-én indul, a teljesítési időből a törvénykezési szünet előtt eltelik 11 nap, a szünet utánra esik 4 nap).
  • Ha egy július 13-án kézhez kapott végzés 8 napos határidőt szab a teljesítésre, akkor a határidő nem július 21-én, hanem augusztus 26-án jár le (a teljesítésre szabott  idő  kézhez vételt követő napon, július 14. indul a teljesítési időből a törvénykezési szünet előtt eltelik 2 nap, a szünet utánra esik 6 nap).

A civil eljárások esetében kivételes esetnek számít a hónapokban vagy években megállapított határidő (pl. a végelszámolás lefolytatására áll rendelkezésre három év). Amennyiben a hónapokban vagy években megállapított határidő a törvénykezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának megfelel, ha ez a nap is a törvénykezési szünet idejére esik, a határidő a törvénykezési szünetet követő első napon jár le. E példákkal szemléltetve azt jelenti, hogy:

  • ha a teljesítés határideje augusztus 4-én járna le, akkor a következő hónap sorszám szerint azonos napja szeptember 4. lesz a határidő.
  • ám, ha a teljesítés határideje július 19-én járna le, akkor az ezt következő hónap azonos sorszámú napja (augusztus 19.) is a törvénykezési szünet idejére esne. Ezért lesz a határidő a törvénykezési szünet utáni első (munka)nap, tehát augusztus 21.

 

 

 

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status