Civil hírek, közlemények

Utolsó pillanatosoknak! Társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozat (TAONY)

A civil szervezetek (továbbá a közalapítványok és más nonprofit szervezetek is) társaságiadó-alanyok. Ennek megfelelően május 31-ig vagy társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozatot (TAONY) vagy adóbevallást kell benyújtaniuk a NAV felé.

A szervezetnek elég a TAONY elnevezésű elektronikus nyomtatványt benyújtania a NAV felé, ha:

  • az adóévben nem volt vállalkozási tevékenységből származó bevétele
  • a vállalkozási tevékenységéhez kapcsolódóan nem is számolt el költséget

Az ingatlan szerzése, használatának (bármilyen) átengedése, átruházása alapcél szerinti tevékenységnek számít Ezért nem keletkezik utána vállalkozási bevétel és ráfordítás. De az ingatlan szerzéséhez, hasznosításához kapcsolódóan a TAO Tv (5. § (8b) bekezdés szerint) az adózás előtti eredményt növelő vagy csökkentő tételt számol el a szervezet, ezért  mindenképp bevallást kell benyújtani, nem elegendő a TAONY beküldése.   

A TAONY benyújtásánál különösen figyelni kell a május 31, határidőre. Ha a szervezet elmulasztja a határidőt, csak bevallás készítésével tudja korrigálni a mulasztását.

TAO bevallás

Társasági adóbevallást kell beadni a szervezetnek, ha

  • az adóévben (2023-ban) volt vállalkozási tevékenységből származó bevétele
  • és/vagy a vállalkozási tevékenységéhez kapcsolódóan költséget számolt el
  • és/vagy az ingatlan szerzése, használatának (bármilyen) átengedése, átruházása miatt a TAO törvény az adózás előtti eredményt befolyásoló korrekciós tétel elszámolására kötelezi a szervezetet

A TAO bevallást a ’29. számú nyomtatványon elektronikus úton kell teljesíteni az illetékes NAV igazgatósághoz, akkor is, ha a bevallási időszakban adófizetési kötelezettség nem keletkezett.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status