NEA választás 2024

NEA Választás 2024. Légy részese!

A magyar állam a Nemzeti Együttműködési Alapon (NEA) keresztül évente több, mint tízmilliárd forinttal támogatja a civil szervezeteket. A NEA keretéből meghirdetett pályázatok tartalmáról és a források elosztásáról a NEA testületei döntenek. A NEA Tanács a felhívásokkal kapcsolatos elvi határozatokat hozza meg. A pályázatokat a NEA öt kollégiuma hirdeti meg és bírálja el. NEA Tanács és a kollégiumok tagjainak megbízatása idén lejár. Az év elején új tagokat kell választani!

A NEA Tanácsnak és minden kollégiumnak kilenc-kilenc tagja van. A tagok harmadát a civil szervezetek választják meg. A következő négy év nyertes pályázatainak számát, a támogatások összegét is befolyásolja, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében működő szervezeteknek lesz-e képviselete a 2024-2028 közötti időszakban. Ezért minden itt működő egyesületet, alapítványt arra kérünk vegyenek részt a választásban!

A NEA testületeinek előző, 2020. évi választásában alig 150 borsodi szervezet vett részt. Elszalasztottuk egy sok millió forintos lehetőséget. Leaglább kétszer annyi szavazóra lett volna szükség! A vármegyében 3 900 civil szervezet működik. Közülük közel 900 szervezet rendszeresen pályázik a NEA-hoz. Elég sokan lennénk érdekeltek abban, hogy önállóan, vagy más vármegyék szervezetivel összefogva sikeresen szerepeljünk 2024-ben a NEA választásokon.

A választás folyamata két részből áll. Az első szakasz a bejelentkezés és a jelöltállítás fázisa. A második szakasz a jelöltek kampánya és a választás. A területi szintű képviselet kérdése már a bejelentkezés fázisában eldől. Ha kevés szervezet jelentkezik be választóként, akkor nem lesz képviseletünk.    

Bejelentkezés a jelöltállítási rendszerbe

A NEA testületek megválasztásában csak azok a szervezetek vehetnek részt, amelyek az első fázisban bejelentkeznek a jelöltállítási rendszerbe. A civil szervezetek – a korábbi NEA választásokhoz hasonlóan – az EPER pályázatkezelő felületen keresztül jelentkezhetnek be. Az EPER-t azok a szervezetek már ismerik, amelyek 2020-ban vagy korábban pályáztak a NEA-hoz. A többieknek új szervezetként kell regisztrálni az EPER-be.  A régi és az új szervezeteknek egyaránt érvényes és az aktuális adataikat tartalmazó regisztrációs nyilatkozattal kell rendelkezniük. A civil szervezetek EPER-ben megjelenő adatainak egyeznie kell a birosag.hu oldalon szereplő „Civil szervezetek névjegyzékében szereplő” adatokkal. Az újonnan regisztráló, valamint az adataikat frissítő civil szervezeteknek az EPER által generált regisztrációs nyilatkozatot be kell küldeni a következő címre: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. címére (1253 Budapest, Pf. 36.), a

A bejelentkezés során kell megadni azt a természetes személyt (elektort), aki a szervezet nevében választani fog. Minden elektor (választó) a NEA Tanács, valamit egy kollégium tagjainak megválasztásában vesz részt. A szervezeteknek a jelöltállítási rendszerbe történő bejelentkezés során kell kiválasztani, hogy az öt közül melyik kollégium a megválasztásban akar részt venni.

A bejelentkezés során kell megadni azt is, hogy az elektor (választó) személyesen vagy levélben fog szavazni. Ha személyesen kíván választani azt is meg kell adni a bejelentkezés során, hogy melyik helyszínen és időpontban fog szavazni.

A jelöltállítási rendszerbe történő bejelentkezés határideje: 2024. febrár 02. 12 óra

A választás

A választás során az elektor három NEA Tanácstag-jelöltre adhatja le a szavazatát. Szintén három jelöltre szavazhat annak a kollégiumnak a jelöltjei közül, amelyiket a szervezet a bejelentkezés során megadott. Az elektor (választó) nem ruházhatja át másra a szavazati jogát.

Levélszavazás

Azok az elektorok, akik a levélben szavaznak az EPER-ben megadott címen postai úton kapják majd kézhez a jelöltek nevét tartalmazó szavazólapjukat. A szavazólapot postai úton az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület – Borsod-Abaúj-Zemplén Civil Központ küldi meg a részükre. A szavazólapot az elektornak (választónak) várhatóan legkésőbb március 6-án éjfélig kell postára adni. Az elektor (választó) a szavazólapot az előre megcímzett válaszborítékban térítés nélkül küldheti vissza a civil központ címére: Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület 3501 Miskolc Pf. 87.

Személyesen történő választás

Azok az elektorok (választók), akik személyesen választanak az alábbi időpontokban és helyszíneken tehetik meg. Az időpontot és a helyszínt a bejelentkezés során kell megadni az EPER felületen.

Miskolc: 2024. március 4-8. (hétfő péntek) 10:00-18:00 óra

ERKE Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, Miskolc, Széchenyi út 12. fsz/3

Ózd: 2024. március 4. (hétfő) 10:00-18:00 óra

Észak-Borsodi Leader Unió, Ózd Jászi Oszkár út 3.

Encs: 2024. március 5. (kedd) 14:00-18:00 óra

Abaúj Leader Egyesület, Encs, Petőfi u. 62.

Mezőkövesd: 2024. március 6. (szerda) 10:00-18:00 óra

Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesülete, Mezőkövesd, Abkarovits Jenő tér 1.

Szerencs: 2024. március 6. (szerda) 10:00-18:00 óra

Dél-Zempléni Vidékfejlesztési Szövetség, Szerencs, Csalogány u. 5/a

Kazincbarcika: 2024. március 7. (csütörtök) 14:00-18:00 óra

Ambrózia Étterem és Panzió, Kazincbarcika, Egressy Béni út 41.

Sátoraljaújhely: 2024. március 8. (péntek) 10:00-18:00 óra

Zemplénért Civil Szervezetek Szövetsége, 3980 Sátoraljaújhely, Kossuth Lajos utca 2.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status