NEA választás 2024

Mi az a NEA? Miről szól a választás?

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) egy támogatási rendszer. amelynek célja kifejezetten a civil szervezetek (egyesületek, alapítványok, szövetségek) működésének, szakmai tevékenységének, együttműködésének és részvételének finanszírozása. A NEA forrását a központi költségvetés biztosítja. A NEA évente több, mint tíz milliárd Ft mértékű támogatást nyújt a civil szervezeteknek. A NEA forrásai jellemzően pályázati úton jutnak el a civil szervezetekhez. A NEA pályázataival kapcsolatos stratégiai és támogatási döntésekben meghozatalában a civil szervezetek is részt vesznek.

A stratégiai szintű, a támogatásokkal kapcsolatos elvi, irányító és koordináló döntéseket a NEA Tanács hozza meg. A Tanács kilenc főből áll, amelynek:

  • három tagját a civil szervezetek választják meg;
  • három tagját az Országgyűlés illetékes szakbizottsága jelöli ki;
  • három tagját pedig a miniszter kéri fel a Miniszterelnökséggel stratégiai partneri viszonyban álló civil szervezetek javaslata alapján.

A NEA másik döntéshozatali szintjét az öt, tevékenységi kör alapján elkülönülő kollégium alkotja. A kollégiumok felelősek pályázati kiírások elkészítéséért, a kollégium döntését  igénylő pályázatok elbírálásáért. Minden kollégium vonatkozásában a NEA rendelet (5/2012 KIM rendelet) írja elő, hogy mely tevékenységi területeken működő szervezetek pályázatai tartoznak a hatáskörükbe. A pályázó civil szervezetek általában nincsenek egyetlen kollégiumhoz kötve. Évente is válthatnak a kollégiumok között attól függően, hogy milyen tevékenységet kívánnak végezni az alapvető céljaik megvalósítása érdekében. A kollégiumok a tanácshoz hasonlóan 9-9 tagból állnak. Mindegyik kollégium:

  • három tagját a civil szervezetek választják meg;
  • három tagját a Miniszterelnökséget vezető miniszter kéri fel a stratégiai partner civil szervezetekkel történő egyeztetés alapján;
  • három tagját pedig szakminiszterek jelölik ki, a stratégiai partnerekkel történő egyeztetést követően.

A 2024. évi NEA választás tétje, hogy kik kerülnek a civil szervezetek akaratából a NEA Tanácsba és az öt NEA kollégium tagjai közé.  

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status