Kiemelt ügyek

III. Forrás és Innováció Civil Konferencia

Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület – Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, az ERGO-Európai Regionális Szervezet, a Miskolci Egyetem és a Magyar a Magyarért Alapítvány idén harmadik alkalommal szervezete meg a Forrás és Innováció Civil Konferenciát. A rendezvény az egyesületek, alapítványok működésének és szakmai, közösségi szerepvállalásuk erősítését célozta. Emellett lehetőséget kínált az ország különböző részeiből érkező civil közösségek találkozására és tapasztalatcseréjére is.

A konferencián elhangzott előadások és beszélgetések öt fő témakört dolgoztak fel. A civil szervezetek többsége egyszerű keretek között, csekély erőforrásokat mozgósítva működik. De mégis szükség van stratégiai gondolkodásra, hosszabb távon ható döntések meghozatalára.  A konferencia ahhoz nyújtott segítséget, hogy szervezetek megtalálják azokat illeszkedési pontokat, amelyek segíthetik a pályázati és egyéb pénzügyi források elérését, az erőforrásaik kiegészítését, valamint az együttműködéseik építését. A stratégiai gondolkodás civil szektorban és a regionális együttműködésekben játszott szerepéről beszélt többek között Prof. Dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora és Dr. Kecskés Péter a Miniszterelnökség főosztályvezetője (Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya.

A konferencia idén különösen nagy hangsúlyt helyezett a civil szervezetek kultúrában, közművelődésben, és az értékeink hasznosításában játszott szerepére. A célunk az volt, hogy az egyesületek és alapítványok aktívan vegyenek részt a helyi és nemzeti értékeink feltárásában és hasznosításában. Kárpáti Árpád a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat megbízott vezetője az ún. „hungarikum mozgalomról’ a nemzeti és lokális értékek megtartó erejéről beszélt. Kovács István a Vasvári Nagytérségi Népfőiskoláért Alapítvány szakmai vezetője a vasi hegyhát példáin keresztül mutatta be, hogy a civil szervezetek térségi szinten is fontos gazdasági és fejlesztéspolitikai pozíciókra tehetnek szert.

A digitális átállás és a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása a civil szervezetek számára is izgalmas, ugyanakkor új kihívásokat hoz magával. Szakos Enikő a Matthias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézet koordinátora nemzetközi példákon keresztül mutatta be, hogy a digitalizáció és az MI mely területeken jelenthet hasznos előrelépést az oktatásban. Gáspár József az Inven Kft vezető fejlesztője a legnépszerűbb és a civil szerveztek működésébe is viszonylag egyszerűen beépíthető MI alkalmazásokat tekintette át.   

Jövőre lesz 35 éves az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye. Ez a nemzetközi dokumentum alapozta meg a magyar gyermekvédelmi törvényt is. A konferencia résztvevői számára Dr. Benyusz Márta a Gyermekjogokért Egyesület elnöke mutatta be az egyezményt. Előadásában kiemelte, hogy lényegében a mostani felnőtt társadalom minden tagja úgy nőtt fel, hogy sérültek a jogai. E generációk felelőssége éppen az, hogy megszakítsa ezt a folyamatosságot.   A gyermeki jogok mindennapi érvényesítésről folytatott beszélgetést dr. Jásper András a Diákközéletért Alapítvány elnöke vezette. A civil szervezetek különösen a hátrányos helyzetben élő és a különös védelmet érdemló gyermekek jogainak érvényesítése terén viselnek különösen nagy felelősséget.     

Az Állami Számvevőszék nem csak ellenőrzi, hanem öntesztek közreadásával, konzultációs alkalmak biztosításával segíti is a civil szervezetek átlátható és felelős gazdálkodását. Az egyesületek, alapítványok bevételeinek 47%-a, közel 55 milliárd forint a költségvetésből származik. E források felhasználását az ÁSZ korábban is ellenőrizhette. Változást az jelent, hogy nem csak ellenőrzi, hanem segíti is a szervezeteket.  

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status