Civil hírek, közlemények

Ítélkezési szünet (2023. nyár)

A bíróságokon 2023. július 15-én kezdődött és augusztus 20-ig tart az ítélkezési szünet. A civil nyilvántartási eljárások során a határidők számításánál figyelembe kell venni az ítélkezési szünetet. 

A bíróságokon 2023. július 15-én kezdődött és augusztus 20-ig tart az ítélkezési szünet. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok kivételes esetekben tartanak tárgyalásokat. Bizonyos kivételektől eltekintve a polgári perek során megállapított határidőkbe pedig nem számít bele az ítélkezési szünet időtartama.  Az ítélkezési szünetre vonatkozó határidő számítási szabályokat nem kell figyelembe venni a soron kívüli eljárás és az előzetes bizonyítás esetén, illetve egyes végrehajtási perekben és általában a nemperes eljárásokban. Da civil nyilvántartási eljárások kivételt jelentenek.

A civil szervezetek nyilvántartásba vétellel, a változásbejegyzéssel és a megszűnéssel kapcsolatos nem peres ügyekben is alkalmazni kell az ítélkezési szünetre vonatkozó szabályokat (2011. évi CLXXXI. törvény 5. § (5.) bekezdés.). A törvényszék által kiadott végzésekben megszabott határidőkbe nem számít bele az ítélkezési szünet időtartama. 

A törvénykezési szünet ideje alatt az ügyfélfogadás rendje is változik. A Miskolci Törvényszéken civil szervezeteket ügyeivel foglalkozó kezelőiroda rövidített ügyfélfogadási időben dolgozik. A civil szervezetek minden hétköznap 9 órától 10 óra között nyújthatják be a beadványaikat és tekinthetnek be az iratokba.  

Felhívjuk a szervezetek figyelmét arra, hogy a a kezelőirodákban való személyes ügyintézéshez  előzetesen be kell jelentkezni telefonon. Erre a látogatást megelőző napon 15.00 óráig van lehetőség 

A kezelőiroda telefonszámai:  +36 46/815-225 és +36 46/815-224

Az ügyintézési határidő módosulása az ítálkezési szünet alatt magyarázó példák: 

  • egy július 4-én kézhez kapott végzés teljesítésére szabott 15 napos határideje nem július 19- én, hanem augusztus 24-én jár le (a teljesítési időből a törvénykezési szünet előtt eltelik 11 nap, a szünet utánra esik 4 nap).
  • Ha egy július 13-án kézhez kapott végzés 8 napos határidőt szab a teljesítésre, akkor a határidő nem július 21-én, hanem augusztus 26-án jár le (a teljesítési időből a törvénykezési szünet előtt eltelik 2 nap, a szünet utánra esik 6 nap).

A civil eljárások esetében kivételes esetnek számít a hónapokban vagy években megállapított határidő (pl. a végelszámolás lefolytatására áll rendelkezésre három év). Amennyiben a hónapokban vagy években megállapított határidő a törvénykezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának megfelel, ha ez a nap is a törvénykezési szünet idejére esik, a határidő a törvénykezési szünetet követő első napon jár le. E példákkal szemléltetve azt jelenti, hogy:

  • ha a teljesítés határideje augusztus 4-én járna le, akkor a következő hónap sorszám szerint azonos napja szeptember 4. lesz a határidő.
  • ám, ha a teljesítés határideje július 19-én járna le, akkor az ezt következő hónap azonos sorszámú napja (augusztus 19.) is a törvénykezési szünet idejére esne. Ezért lesz a határidő a törvénykezési szünet utáni első (munka)nap, tehát augusztus 21.

A törvénykezési szünet ideje alatt az ügyfélfogadás rendje is változhat. Erről tájékozódni lehet a Miskolci Törvényszék (Cégbíróság) honlapján: itt

A kezelőiroda telefonszáma: +36 46 952 931

 

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status