Kiemelt ügyekPályázatok

Hamarosan zárul a NEA összevont (NEAO-KP-1-2022) pályázatok megvalósítási időszaka!

A NEA 2022. évi pályázatainak megvalósítási időszaka 2023. március 31-én zárul. Minden pályázónak célszerű ellenőrizni Nemzetpolitikai Információs Rendszerben (NIR) a pályázat aktuálisan érvényes költségtervét és programját. Ha szükséges a megvalósítási időszak végéig, 2023. március 31-ig  van lehetőség a költségterv és/vagy a program módosítására.

Különösen azon pályázók esetében lehet indokolt a módosítás, akik nem kapták meg a teljes igényelt támogatási összeget.

Nincs szükség módosítási kérelem benyújtására akkor, ha a pályázó:

  1. csak a NIR-ben szereplő (aktuális) hatályos költségterv szerint számol el költségeket;
  2. a támogatás felhasználása során felmerülő eltérések miatt csak az eredetileg tervezett költségvetési alkategóriák között (értsd. a pályázat benyújtása során megnyitott költségvetési sorok között) csoportosít át költségeket. Ezek a költség átcsoportosítások pedig egyik főkategória (fősor) összegét sem növelik meg 30%-nál nagyobb mértékben az eredetileg tervezetthez képest.
  3. a nyitott költségvetési alkategóriákon (sorokon) a tervezett összegnél kevesebbet használ fel, és a fel nem használt támogatás összegét – nyilatkozat tételt követően – visszafizeti.

A költségtervtől való – támogatói okirat módosítását nem igénylő – eltérést a szakmai beszámolóban minden esetben indokolni szükséges.

Mindenképp szükséges módosítást benyújtani, akkor, ha

  • a költségtervben bármely főkategória (fősor) összege 30%-ánál nagyobb mértékben emelkedik a támogatói okiratban meghatározott (a NIR-ben megjelenő) értékhez képest.
  • a pályázó olyan költségvetési soron szeretne költséget elszámolni, amelyet nem nyitott meg a pályázat benyújtásakor. Az új sor nyitását a módosítás során indokolni kell!

Az összevont vegyes, azaz a működést és a szakmai programot érintő pályázatok esetében figyelni kell rá, hogy legalább egy szakmai elemnek bent kell maradnia programban a módosítás után is.

A támogatás elszámolásánál a 2022 április 1 és 2023. március 31. közötii időszakban teljesült gazdasági eseményeket lehet figyelembe venni. Azaz a hónap utolsó napjáig lehet a 2022- évi támogatás elszámolásánál figyelembe vehető megrendeléseket, megbízásokat, szerződéseket kötni.  Elszámolható kiadást jelent, ha a gazdasági esemény teljesül a megvalóísítási időszak záró napjáig, de a számlát csak ezt követően kapja meg és fizeti ki a szervezet.   

“Módosítási kérelem beadása:

A NIR-be belépve a felső szürke sorban található Támogatások / Összes támogatásom megtekintése fülre kattintva a rendszer listázza a szervezet aktuális, NIR-ben kezelt támogatásait. A listából ki kell választani a támogatást, amelyhez a módosítási kérelmet be kívánják nyújtani, és a mellette lévő kis nyitott könyv formájú ikonra kell kattintani. Ekkor egy összegző képernyő jelenik meg, a támogatás adataival, alul pedig jobb és bal oldalon egy-egy zöld akciógomb látható: ezek közül kell kiválasztani a „szerződésmódosítás kezdeményezése” gombot és rákattintva megjelenik a módosítási kérelem.”

forrás: BGA Zrt.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status