Civil hírek, közlemények

MEGALAKULT AZ MMA REGIONÁLIS MUNKACSOPORTJA MISKOLCON

A Magyar Művészeti Akadémia észak-magyarországi munkacsoportja 2023. február 15-én alakult meg. A regionális munkacsoport feladata, hogy figyelemmel kísérje, segítse környezetében az egyéni és közösségi művészeti- és művészetelméleti tevékenységet, a helyi alkotómunkát és a kulturális értékteremtést, ezzel is szolgálva a regionális művészeti munka fejlesztését, színvonalának emelését. A miskolci székhellyel működő munkacsoport az észak-magyarországiak mellett szorosa kapcsolatot tart fenn a felvidéki, kárpátaljai és erdélyi területek alkotóival, művészeti közösségeivel és intézményeivel.  A regionális munkacsoport vezetője Bodonyi Csaba építész az MMA rendes tagja.

Az észak-magyarországi  az első olyan regionális munkacsoport, amely az MMA és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tavaly kötött stratégiai megállapodása alapján végzi majd munkáját. A megállapodás hosszabb távon is elősegíti kiemelkedő hazai és egyetemes magyar tudományos és művészeti eredmények megszületését, széleskörű megismertetését, a kulturális élet minél színesebbé tételét. Az együttműködés keretében az MTA az MMA részére rendelkezésre bocsátja helyi irodáit – emiatt is kapott helyet a regionális munkacsoport alakuló ülése az MTA Miskolci Területi Bizottság székházában.

A Miskolc központú régióból huszonöt akadémikus és tizenhárom nem akadémikus köztestületi tag fejezte ki részvételi szándékát a munkacsoportban.

Az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón Kiss János, az MMA alelnöke – utalva a tavaly decemberben Győrben indult munkacsoportra – elmondta, hogy a regionális építkezés során Miskolc a második helyszín.  „Az MMA büszke arra, hogy egy gazdag kultúrájú városban lesz jelen és az észak-magyarországi régióban akadémikusok, köztestületi tagok, ösztöndíjasok és számos partnerszervezet együttes munkája indulhat el” – mondta az alelnök.

Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében kiemelte, a helyi alkotó közösségek most egy fontos testülettel bővültek. Bár egy időben a „szürke iparváros” bélyegét sütötték rá Miskolcra, de a megyeszékhely ma már sokkal inkább az alkotók, a fesztiválok, a tehetségek központja. A város minden lehetséges eszközzel támogatni fogja a munkacsoport működését. „Az építés az ember építésével kezdődik!” – idézte végezetül Plesz Antal építészt, az MMA néhai tagját a városvezető.

Dr. Kaptay György, az MTA Miskolci Területi Bizottságának elnöke örömét fejezte ki, hogy a munkacsoport a Magyar Tudományos Akadémia miskolci területi székházában talált otthonra. „Jó kombináció a közös építkezés a művészet és a tudomány részvételével” – fogalmazott.

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzatának képviseletében: dr. Schirger György jegyző kiemelte a Magyar Művészeti Akadémia szerepét a művészeti oktatás előmozdításában, amelyet a régióban is kulcsfontosságúnak tartanak.

Dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára hangsúlyozta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia nem az akadémikusok „zárt klubja”; törvényi kötelessége, hogy a teljes kortárs magyar művészeti életért tegyen. A művészeti oktatást, a város igényeit, a régió tudományos életét szeretné gazdagítani, ehhez a hasonló értékekért dolgozókat hívja segítségül. „Az MTA területi székháza már önmagában igazodási pont, és bízom abban, hogy ha a művészet és a tudomány együtt tevékenykedik, abból komoly új eredmények születnek” – tette hozzá.

Juhász Judit, az MMA szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a munkacsoport elnökének választott Bodonyi Csaba vezetőként a régió egészének kulturális életében vállalt jelentős feladatot.

A sajtótájékoztatóra meghívást kapott az ERKE – B.-A.-Z. Vármegyei Civil Központ is. A szervezetünk korábban is követte az MMA tevékenységét. Rendszeresen hírt adunk az MMA pályázatairól, illetve több esetben is nyújtottunk már segítséget pályázatok benyújtásához, elszámolásához. Lehetőség szerint szeretnénk ennél mélyebb együttműködést is kialakítani. Az MMA-hoz kötődő alkotók rendszerint aktív közösségi és közéleti emberek is. Ők közvetlenül hatással vannak a megyén civil életére is.  

Ezúton szeretnénk az érdeklődők figyelmébe, hogy 2023. március 27-ig ismét lehet pályázni a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) hároméves ösztöndíj­programjára. Az MMA hatodik alkalommal hirdeti meg a művészeti és művészet­elméleti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát, amelynek száz kedvezményezettje három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíjban részesül. A lehetőségről az MMA honlapján juthatnak információkhoz az érdeklődők: itt

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status