Civil 1%Civil hírek, közleményekKiemelt ügyek

Május 22. Rendelkezés a civil 1%-ról. Hogyan ajánlhatja fel a civil 1%-ot?

Az adófizetők 2023. május 22-ig rendelkezhetnek a személyi jövedelemadójuk 1+1 % -áról. A magánszemélyek az általuk egyébként is befizetett SZJA 1%-át egy regisztrált civil szervezet javára ajánlhatják fel. Az adójuk további 1%-ával pedig valamely technikai számmal rendelkező egyházat vagy a Nemzeti Tehetség Programot támogathatják. 

A 2022. május 22-i határidő jogvesztő. Aki ezt követően rendelkezik a befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen lesz.  Az emberek jelentős része az utolsó pillanatra hagyja a személyi jövedelemadó bevallásának ellenőrzését, benyújtását. Ezért a civil szervezeteknek is május 20-ig tart az 1% kampány időszaka. 

Hogyan ajálhatja fel a civil 1%-ot?

1. Keresse meg melyek, azok a közhasznú tevékenységet végző és a közvetlen politikai tevékenységektől tartózkodó szervezetek, amelyek jogosultak az 1% felajánlások fogadására!

Az adó 1% fogadására jogosult szervezeteket megtalálja a NAV honlapján:

Felajánlásra jogosultak

A honlapunkon megtalálja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei  civil kedvezményezett civil szervezeteket, közalapítványokat: itt (excel táblázat)

De akár térképen is kereshet közöttük: itt 

Ha elektronikus úton rendelkezik, az e-szja felületen egy beépített kereső is segíti az Önnek tetsző szervezet megtalálását.

2. Válassza ki azt a szervezetet, amelyet támogatni kíván!

Mi természetesen azt ajánljuk, hogy a megyénkben tevékenykedő szervezetet válasszon, amelynek munkájára akár személyesen is rá tud tekinteni.

3. Töltse ki a nyújtsa be a rendelkező nyilatkozatot!

Ha van ügyfélkapu hozzáférése, akkor:

  1. a NAV elektronikus személyi jövedelemadó szolgáltatásán keresztül kitöltheti és be is nyújthatja a nyilatkozatát:  https://eszja.nav.gov.hu/
  2. vagy az ÁNYK segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve rendlekezzen 
  3. vagy az ÁNYK segstégével külön is kitölthető és benyújtahtó a 21EGYSZA nyomtatvány.

Rendelkezni papír alapon postán, vagy a NAV ügyfélszolgálatain is lehet:

  1. Ha nincs ügyfélkapu hozzáférése, akkor használhatja a NAV regisztráció nélküli on-line felületét. Itt kitöltheti a nyilatkozatot: https://webnyk.nav.gov.hu/, E felületen nincs mód a közvetlen beküldésre, A nyilatkozatot kitöltés után nyomtatva, zárt borítékban kell postai úton vagy személyesen benyújtani a NAV-hoz.
  2. A személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltheti.
  3. A 21EGYSZA jelű nyomtatványt a bevallástól függetlenül is be lehet nyújtani
  4. Számos szervezet saját nyomtatványt ad ki a rendlekezéshez. Ezek is alkalmasak a rendlkezsére, ha az adattartalmuk megegyezik a 21EGYSZA nyomtatványéval
  5. A munkáltató is vállalhatja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2022. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak. A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.

4. Ha Ön nem tudna személyesen eljárni, akkor is van megoldás!

Ha ön nem tudja személyesen bevinni vagy postázni a rendelkező nyilatkozatot felkérhet rá maga helyett valakit, de mindkét fél által aláírt meghatalmazást kell adnia. A mintát megtalálja hozzá: itt

(Sajnos ha nem saját maga jár el a NAV-nál, akkor a meghatalmazás hiányában a rendelkező nyilatkozat érvénytelen lesz!)

5. Ha szeretné, hogy a szervezet is tudja, ki volt a Jótevője…

Az szja 1+1%-ról rendelkező nyilatkozatán dönthet úgy, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil szervezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Ha segségre van szüksége keressen meg minket! Munaktársaink ingyenesen nyújtanak tanácsadási és tecnnikai segítséget az 1% felajánlásával kapcsolatban.

 

 

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status