Civil 1%Civil hírek, közleményekKiemelt ügyek

Május 22. Rendelkezés a civil 1%-ról. Hogyan ajánlhatja fel a civil 1%-ot?

Az adófizetők 2023. május 22-ig rendelkezhetnek a személyi jövedelemadójuk 1+1 % -áról. A magánszemélyek az általuk egyébként is befizetett SZJA 1%-át egy regisztrált civil szervezet javára ajánlhatják fel. Az adójuk további 1%-ával pedig valamely technikai számmal rendelkező egyházat vagy a Nemzeti Tehetség Programot támogathatják. 

A 2022. május 22-i határidő jogvesztő. Aki ezt követően rendelkezik a befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen lesz.  Az emberek jelentős része az utolsó pillanatra hagyja a személyi jövedelemadó bevallásának ellenőrzését, benyújtását. Ezért a civil szervezeteknek is május 20-ig tart az 1% kampány időszaka. 

Hogyan ajálhatja fel a civil 1%-ot?

1. Keresse meg melyek, azok a közhasznú tevékenységet végző és a közvetlen politikai tevékenységektől tartózkodó szervezetek, amelyek jogosultak az 1% felajánlások fogadására!

Az adó 1% fogadására jogosult szervezeteket megtalálja a NAV honlapján:

Felajánlásra jogosultak

A honlapunkon megtalálja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei  civil kedvezményezett civil szervezeteket, közalapítványokat: itt (excel táblázat)

De akár térképen is kereshet közöttük: itt 

Ha elektronikus úton rendelkezik, az e-szja felületen egy beépített kereső is segíti az Önnek tetsző szervezet megtalálását.

2. Válassza ki azt a szervezetet, amelyet támogatni kíván!

Mi természetesen azt ajánljuk, hogy a megyénkben tevékenykedő szervezetet válasszon, amelynek munkájára akár személyesen is rá tud tekinteni.

3. Töltse ki a nyújtsa be a rendelkező nyilatkozatot!

Ha van ügyfélkapu hozzáférése, akkor:

  1. a NAV elektronikus személyi jövedelemadó szolgáltatásán keresztül kitöltheti és be is nyújthatja a nyilatkozatát:  https://eszja.nav.gov.hu/
  2. vagy az ÁNYK segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve rendlekezzen 
  3. vagy az ÁNYK segstégével külön is kitölthető és benyújtahtó a 21EGYSZA nyomtatvány.

Rendelkezni papír alapon postán, vagy a NAV ügyfélszolgálatain is lehet:

  1. Ha nincs ügyfélkapu hozzáférése, akkor használhatja a NAV regisztráció nélküli on-line felületét. Itt kitöltheti a nyilatkozatot: https://webnyk.nav.gov.hu/, E felületen nincs mód a közvetlen beküldésre, A nyilatkozatot kitöltés után nyomtatva, zárt borítékban kell postai úton vagy személyesen benyújtani a NAV-hoz.
  2. A személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltheti.
  3. A 21EGYSZA jelű nyomtatványt a bevallástól függetlenül is be lehet nyújtani
  4. Számos szervezet saját nyomtatványt ad ki a rendlekezéshez. Ezek is alkalmasak a rendlkezsére, ha az adattartalmuk megegyezik a 21EGYSZA nyomtatványéval
  5. A munkáltató is vállalhatja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2022. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak. A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.

4. Ha Ön nem tudna személyesen eljárni, akkor is van megoldás!

Ha ön nem tudja személyesen bevinni vagy postázni a rendelkező nyilatkozatot felkérhet rá maga helyett valakit, de mindkét fél által aláírt meghatalmazást kell adnia. A mintát megtalálja hozzá: itt

(Sajnos ha nem saját maga jár el a NAV-nál, akkor a meghatalmazás hiányában a rendelkező nyilatkozat érvénytelen lesz!)

5. Ha szeretné, hogy a szervezet is tudja, ki volt a Jótevője…

Az szja 1+1%-ról rendelkező nyilatkozatán dönthet úgy, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil szervezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Ha segségre van szüksége keressen meg minket! Munaktársaink ingyenesen nyújtanak tanácsadási és tecnnikai segítséget az 1% felajánlásával kapcsolatban.

 

 

Skip to content
%d bloggers like this:
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status