Civil hírek, közlemények

A cukorka íze – rendhagyó tudósítás az Értékteremtő Közösségekért díj átadásáról

Idén első alkalommal Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében élő civil szereplő vette át az Értékteremtő Közösségekért díjat. Kálmán Vilmos Istvánné a kazincbarcikai Újkazinci Baráti Kör vezetője részesült a rangos elismerésben.   

A Miniszterelnökséget vezető miniszter által alapított Értékteremtő Közösségekért díjat évente egy természetes személy és egy civil szervezet kaphatja meg.  Idén 32 civil szervezetre és 20 személyre érkezett jelölés.  A szervezetek közül a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért (Budapest) kapta meg a díjat. A Szurikáta Alapítvány 2014 óta dolgozik azért, hogy megkönnyítse a diabéteszes gyermekek és fiatalok családjainak mindennapjait.

Az Újkazinci Baráti Kör az egyik leggazdagabb, legsokrétűbb életet élő civil közösség a megyénkben. A Baráti Kör az aktivitást, az élményekben gazdag időskor megélést kínálja a tagjainak. Olyan eseményeket szerveznek meg, mint „A szépkorúak színes világa – Szenior Ki mit tud?” a Senior Sport Kavalkád. E programokat egyre többen ismerik és látogatják a vármegye más részeiből is. A Civil Központ azonban nem csak erről az oldaláról ismeri a Baráti kört és a közösség vezetőjét Kálmán Vilmos Istvánnét, Katikát. Azt is példaértékűnek tartjuk ahogyan a Baráti Kör és Katika Tardonától-Kurityánig, Barcikától-Miskolcig segíti más közösségek építkezését is.

Az Értékteremtő Közösségekért Díjakat Budapesten adta át Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára, valamint Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. A Kormány tagjainak méltató szávait az MTI tudósítából ismerhetik meg: itt

Az átadó ünnepségen a díjazottkának is lehetősége volt elmondani gondolatikat a díjról és köszönetet mondani azoknak, akik segítették, támogatták őket.  A díjat a Szurikáta Alapítvány nevében Kocsisné Gál Csilla kuratóriumi elnök vette át. Köszönő beszédében visszaidézte, menyi elzárkózással találkozott, amikor kiderült, hogy a kislánya egyes számú 1-es típusú cukorbeteg. Senki nem tudta és nem merte befogadni a kislányt. Ekkor hozta létre az alapítványt, amelynek önkéntesei, segítői azóta kiadványokkal, tanácsadással, képzéssel segítik a gyermekeket és a róluk gondoskodó felnőttelket.   

Katika köszönetet mondott az Újkazinci Baráti kör tagjainak. A férjének Vilmosnak, akivel ötven éve házasok. aki hajlandó őt felmenteni a házimunkák alól is a közösség érdekében. A legmeghatóbb pillanat azonban az volt, amikor Katika egy Dr. Salha Walid Khaliltól főorvos által neki ajándékozott történettel fejezte ki a saját küldetését.  A kazincbarcikai kórház főorvosa is részt vett az ünnepségen. Ő az Újkazinci Baráti Kör egyik legfőbb támogatója. A főorvos Gázában született. A gyermekkora nagyon szegény körülmények között telt. Időként egy gazdagabb rokontól egy-egy csomag savanyú cukorkát kapott ajándékba. A cukorkát mindig lassan ette, hosszan szopogatta. És azt kívánta, hogy a cukorka íze mindig megmaradjon a szájában. Katika elmondta, hogy ő az általa épített közösségében nem akar mást adni, nem is vágyik másra csak élményekre. A cukorka ízét szeretné éreztetni.        

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status