Civil hírek, közlemények

A cukorka íze – rendhagyó tudósítás az Értékteremtő Közösségekért díj átadásáról

Idén első alkalommal Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében élő civil szereplő vette át az Értékteremtő Közösségekért díjat. Kálmán Vilmos Istvánné a kazincbarcikai Újkazinci Baráti Kör vezetője részesült a rangos elismerésben.   

A Miniszterelnökséget vezető miniszter által alapított Értékteremtő Közösségekért díjat évente egy természetes személy és egy civil szervezet kaphatja meg.  Idén 32 civil szervezetre és 20 személyre érkezett jelölés.  A szervezetek közül a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért (Budapest) kapta meg a díjat. A Szurikáta Alapítvány 2014 óta dolgozik azért, hogy megkönnyítse a diabéteszes gyermekek és fiatalok családjainak mindennapjait.

Az Újkazinci Baráti Kör az egyik leggazdagabb, legsokrétűbb életet élő civil közösség a megyénkben. A Baráti Kör az aktivitást, az élményekben gazdag időskor megélést kínálja a tagjainak. Olyan eseményeket szerveznek meg, mint „A szépkorúak színes világa – Szenior Ki mit tud?” a Senior Sport Kavalkád. E programokat egyre többen ismerik és látogatják a vármegye más részeiből is. A Civil Központ azonban nem csak erről az oldaláról ismeri a Baráti kört és a közösség vezetőjét Kálmán Vilmos Istvánnét, Katikát. Azt is példaértékűnek tartjuk ahogyan a Baráti Kör és Katika Tardonától-Kurityánig, Barcikától-Miskolcig segíti más közösségek építkezését is.

Az Értékteremtő Közösségekért Díjakat Budapesten adta át Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára, valamint Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. A Kormány tagjainak méltató szávait az MTI tudósítából ismerhetik meg: itt

Az átadó ünnepségen a díjazottkának is lehetősége volt elmondani gondolatikat a díjról és köszönetet mondani azoknak, akik segítették, támogatták őket.  A díjat a Szurikáta Alapítvány nevében Kocsisné Gál Csilla kuratóriumi elnök vette át. Köszönő beszédében visszaidézte, menyi elzárkózással találkozott, amikor kiderült, hogy a kislánya egyes számú 1-es típusú cukorbeteg. Senki nem tudta és nem merte befogadni a kislányt. Ekkor hozta létre az alapítványt, amelynek önkéntesei, segítői azóta kiadványokkal, tanácsadással, képzéssel segítik a gyermekeket és a róluk gondoskodó felnőttelket.   

Katika köszönetet mondott az Újkazinci Baráti kör tagjainak. A férjének Vilmosnak, akivel ötven éve házasok. aki hajlandó őt felmenteni a házimunkák alól is a közösség érdekében. A legmeghatóbb pillanat azonban az volt, amikor Katika egy Dr. Salha Walid Khaliltól főorvos által neki ajándékozott történettel fejezte ki a saját küldetését.  A kazincbarcikai kórház főorvosa is részt vett az ünnepségen. Ő az Újkazinci Baráti Kör egyik legfőbb támogatója. A főorvos Gázában született. A gyermekkora nagyon szegény körülmények között telt. Időként egy gazdagabb rokontól egy-egy csomag savanyú cukorkát kapott ajándékba. A cukorkát mindig lassan ette, hosszan szopogatta. És azt kívánta, hogy a cukorka íze mindig megmaradjon a szájában. Katika elmondta, hogy ő az általa épített közösségében nem akar mást adni, nem is vágyik másra csak élményekre. A cukorka ízét szeretné éreztetni.        

Skip to content
%d bloggers like this:
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status