Civil hírek, közlemények

Civilek Napja 2023. február 1.

A Civilek Napja: február 1. E napon a polgárok önszerveződése, valamint a civil szervezetek emberek és közösségek érdekében végzett szolgálata előtt tisztelgünk. Az alapítványok, egyesületek munkájával naponta találkozunk, az általuk végzett szolgálat hasznát is naponta érzékeljük. Legfeljebb nem gondoljuk át, hogy kik állnak a táborok, a települési ünnepek, a jótékonysági kezdeményezések, a sportolási, kulturális, szabadidős lehetőségek mögött. Gyakran a civilek munkája által fordulnak jobbra az emberi sorsok és válik élhetőbbé a világunk.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közel 3 800 (csak Miskolcon 1 048) egyesület, alapítvány, van bejegyezve. Ezek között vannak olyan civil szervezetek, amelyek látszólag apró, de azért fontos ügyekkel foglalkoznak. Illetve vannak olyanok is, amelyek munkája sokak életminőségén javít. Közös vonásuk azonban, hogy annak mértékében tudnak kiteljesedni, amennyire képesek bizalmat építeni a polgárok és az őket befogadó szűkebb és tágabb közösség irányában. Az elnyert bizalom tükröződik vissza az adományokban, az SZJA 1% felajánlásokban, és természetesen annak több ezer önkéntes segítőnek a tevekénységében is, akik civil szervezetek „szárnyai alatt” munkálkodnak.

Az ünnep időpontja egybe esik annak az időszaknak a kezdetével, amikor a civil szervezetek jelentékeny része elindítja a SZJA 1% felajánlására szóló kampányát. Az elmúlt évben több, mint 74 ezer ember támogatta a megyei civil szervetek tevékenységét az adójának felajánlásával.  A felajánlások értéke pedig meghaladta az 522 millió Ft-ot. Az idei évben Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 1 902 egyesület és alapítvány várja az adó felajánlásokat.

Az idei ünnepet sajnos beárnyékolja a háború és annak gazdasági, társadalmi hatása.  Az egyik oldalról felemelő ahogy a civil szektor kiteljesíti az emberek jószándékát a háború és az energiaválság kárvallottjainak megsegítése érdekében. De látjuk a bezárt közösségi tereket, a meglódult működési és szakmai költségeket. Sőt azt is, hogy időnként milyen erőtlenek és védtelenek vagyunk.

A Civilek Napja nem egy jelentős ünnep. Még azok a tenni akaró polgárok, civil közösségek sem feltétlenül tudnak róla, akik előtt tiszteleg. Viszont szerencsére ez legalább nem egy emléknap. Csak a megyénkben 95 ezer civil szervezeti tag és 13 ezer önkéntes tudja igazolni, hogy szükség van ránk!  

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status