Civil hírek, közlemények

Beszámoló a II „Forrás és Innováció” Civil Konferenciáról

A II. „Forrás és Innováció” Civil Konferenciát az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület, az ERGO-Európai Regionális Szervezet, a Miskolci Egyetem és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közösen szervezte. A rendezvény a 2021-2027 közötti fejlesztési időszak nemzeti és európai támogatási lehetőségeit és szakpolitikai céljait mutatta be. Ahhoz kívántunk segítséget nyújtani, hogy a civil szervezetek össze tudják hangolni saját elképzeléseiket a pályázatokban és egyéb programokban megjelenő törekvésekkel.     

A konferencia a civil szektor működése és fejlődése szempontjából három fontos témakörrel foglalkozott:

  1. témakör: Civil szerepek, társadalmi célú és humán fejlesztések
  2. témakör: Társadalmi innováció és területi együttműködések
  3. témakör: Civil együttműködések a nemzetpolitikában és az interregionális kapcsolatokban
  1. A „Civil szerepek, társadalmi célú és humán fejlesztések” témakörön belül áttekintést adtunk a civil szervezetek helyzetéről, illetve a szervezetek működését, fejlődését segítő hazai támogatási lehetőségekről. Ez azért volt különösen indokolt, mert a legtöbb civil szervezet kizárólag a hazai költségvetési forrásokhoz pl. az SZJA civil 1% fogadásához, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Falusi Civil Alap, a Városi Civil Alap pályázataihoz fér hozzá.

A szervezetek jelentős része az emberek életminőségét, közösségi részvételét érintő területeken tevékenykedik. Ezért az európai források felhasználását meghatározó operatív programok közül az Emberi Erőforrás Operatív Program PLUSZ programot kíséri a legnagyobb várakozás a civil szervezetek részéről. A Konferencián a tervezését felelős Belügyminisztérium munkatársának segítségével ismerhettük meg, hogy hol tart az EFOP PLUSZ elfogadásának folyamata, milyen tartalmú felhívások várhatók.

Az EFOP PLUSZ lehetőségeivel párhuzamosan bemutattuk azokat a közvetlen brüsszeli forrásokat is, amelyek az oktatás, képzés, ifjúságügy, kultúra a társadalmi innováció területén most is elérhetők, illetve, amelyekre a kisebb szervezetek is jó eséllyel pályázhatnak. Az Irányitó Hatóság feladatát ellátó Kulturális és Innovációs Minisztérium munkatárásnak segítségével mutattuk be többek között az ERASMUS+ és a Kreatív Európa pályázatait.

  1. A „Társadalmi innováció és területi együttműködések” témakörével már az elmúlt évben is kiemelten foglalkoztunk. Az elmúlt időszakban azonban a Terület- és településfejlesztési politikában is több változás történt. Az Északkelet-Magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónáról (GFZ) Dr. Szabó Tünde kormánybiztos tartott előadást. A GFZ a civil szervezetek szempontjából azért bír különleges jelentőséggel, mert az érintett hat északkelet-magyarországi megye civil központjai közös ernyőprojektet dolgoztak ki a civil szektor fejlesztésére. Ez az ernyőprojekt beépült a GFZ kormány által jóváhagyott fejlesztési stratégiájába.

A társadalmi innováció és a társadalmi felzárkózás területe a következő években megnövekedett súllyal jelenik majd meg a fejlesztéspolitikában. Ezért változatlanul fontos szerep hárul a Miskolci Egyetemre a társadalmi célú innováció előmozdításában. E szerepről Prof. Dr. Horváth Zita rektor asszony tartott előadást. Az egyetem és a civil szervezetek együttműködése mellett mélyíteni lehetne a kapcsolatokat a társadalmi felzárkózás területén is. Ennek lehetőségeiről Andó Pál az Észak-Magyarországi Társadalmi Esélyteremtési Igazgatóság igazgatója beszélt a résztvevőknek.

  1. A „Civil együttműködések a nemzetpolitikában és az interregionális kapcsolatokban” témakört azért tekintjük lényegesnek, mert a Magyarországon és a szomszéd országokban működő civil szervezetek nagyon hasonló kihívásokkal találkoznak. Ez megkönnyíti, hogy az anyaországi és a külhoni magyar szervezetek, illetve a határtérségben tevékenykedő szervezetek nemzetiségtől függetlenül közös programokat tudjanak építeni. Ezért mutattuk be egyidejűleg a Nemzetpolitikai Államtitkárság által kezelt forrásokat, valamint a nemrég elfogadott Magyarország-Szlovákia Interreg 2021-2027 Programot.

A program egy plenáris ülésből és egy szűkebb kört érintő kerekasztal beszélgetésből áll. A kerekasztal beszélgetésen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, a Magyar Államkincstár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Nonprofit Kft, valamint a pályázati tanácsadást is végző civil szervezetek gondolták át, hogy milyen módon lehetne javítani a civil szervezetek forrásfelvevő képességét, támogatni a civil szervezetek projektjeinek megvalósítását. A kerekasztal beszélgetés a terület és településfejlesztési források, valamint a közvetlen brüsszeli források elérésével foglalkozott. A közös gondolkodás a civil szervezetek számára nyújtott tanácsadási, információs, képzési szolgáltatások építését támogatja. 

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status