Civil hírek, közlemények

Kerekasztal megbeszélés a civil eljárásokról a Miskolci Törvényszéken

Civil kerekasztal megbeszélést szervezett a Miskolci Törvényszék Gazdasági Kollégiuma. A kerekaszatal megbeszélésen a korábbi évekhez hasonlóan a Miskolci Törvényszék, a B.-A.-Z.  Megyei Főügyészség a B.-A.-Z Megyei Ügyvédi Kamara, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Civil Központ munkatársai, tagjai vettek részt.  A megbeszélésen a civil szervezetek bejegyzésével, változásbejegyzésével és megszűnésénél kapcsolatban felmerült tapasztalatokat tekintették át a résztvevők. 

A kerekasztalt megbeszélést Dr. Kiss István a Miskolci Törvényszék Gazdasági Kollégiumának vezetője nyitotta meg.  A kollégiumvezető felvezetőjében elmondta, hogy a bíróság több mint 3900 szervezetet tart nyilván a megyénkben. A megyék közül itt működik a harmadik legtöbb nyilvántartott civil szervezet. A szervezetek száma megmutatja, hogy milyen mennyiségű civil ügyet kell kezelnie a területen dolgozó három bírósági titkárnak.  A köszöntőben szó esett arról is, hogy a jogi személyek (cégek, civil szervezetek, köztestületek stb.) egységes nyilvántartási rendszerének bevezetése várhatóan elhúzódik. Nem hivatalos, de meghatározó vélemények szerint 2025-ig nem kell a jelenlegi eljárások gyökeres átalakulásával számolni.

A hagyományoknak megfelelően a civil ügyekben eljáró bírósági titkárok előadásokkal készültek a Kerekasztal megbeszélésre. Dr. Demeter Gabriella az alapítványok bejegyzésénél, változásbejegyzésénél felmerülő gyakorlati problémákat mutatta be. Egyebek között az illetékmentesség szabályairól, megszűnés ok megállapításáról. a megszűnő szervezet vagyonának rendezéséről esett szó. Dr. Kelemen Judit előadása az egyesületek bejegyzésiénél, változásbejegyzésénél felmerülő gyakori problémákkal foglalkozott. Sajnáljuk, hogy a prezentáció összeállítója nem lehetett jelen, de az előadás így is fontos információkat tartalmazott. A legyakoribb hiba még mindig az űrlapok hiányos kitöltése, illetve az egyszerűsített és a hagyományos eljárások során használt dokumentumok felcserélése. Köszönjük Dr. Czippa Zoltán bírósági titkárnak, hogy magára vállalta ennek az előadásnak a tolmácsolását is. Emellett pedig bemutatta az egyesületek jogutód nélküli megszűnésével, végelszámolásával kapcsolatos feladatokat, tapasztalatokat. Ez az egyik legnehezebb kérdéskör. Az mindenképpen megnyugtató, hogy a Miskolci Törvényszék ezekben az eljárásokban is ügyfélbarát megközelítést alkalmaz. (pl. racionálisan mérlegeli, hogy kit jelöl ki végelszámolónak)         

A kerekasztal megbeszélés lehetőséget nyújtott a résztvevők előzetesen és a helyszínen feltett kérdéseinek megválaszolására.  A Civil Központ kérdései többek között az alapítványok megszűnésével, a székhely használati jog igazolásával foglalkoztak. A közösségi terek bezárása miatt megerősítést kértünk a Törvényszéktől, hogy milyen feltételek mellett alkalmazhatók a hagyományostól eltérő online és ülés tartása nélküli megoldások a közgyűlési döntések meghozatalára.

Skip to content
%d
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status