Civil hírek, közlemények

Kerekasztal megbeszélés a civil eljárásokról a Miskolci Törvényszéken

Civil kerekasztal megbeszélést szervezett a Miskolci Törvényszék Gazdasági Kollégiuma. A kerekaszatal megbeszélésen a korábbi évekhez hasonlóan a Miskolci Törvényszék, a B.-A.-Z.  Megyei Főügyészség a B.-A.-Z Megyei Ügyvédi Kamara, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Civil Központ munkatársai, tagjai vettek részt.  A megbeszélésen a civil szervezetek bejegyzésével, változásbejegyzésével és megszűnésénél kapcsolatban felmerült tapasztalatokat tekintették át a résztvevők. 

A kerekasztalt megbeszélést Dr. Kiss István a Miskolci Törvényszék Gazdasági Kollégiumának vezetője nyitotta meg.  A kollégiumvezető felvezetőjében elmondta, hogy a bíróság több mint 3900 szervezetet tart nyilván a megyénkben. A megyék közül itt működik a harmadik legtöbb nyilvántartott civil szervezet. A szervezetek száma megmutatja, hogy milyen mennyiségű civil ügyet kell kezelnie a területen dolgozó három bírósági titkárnak.  A köszöntőben szó esett arról is, hogy a jogi személyek (cégek, civil szervezetek, köztestületek stb.) egységes nyilvántartási rendszerének bevezetése várhatóan elhúzódik. Nem hivatalos, de meghatározó vélemények szerint 2025-ig nem kell a jelenlegi eljárások gyökeres átalakulásával számolni.

A hagyományoknak megfelelően a civil ügyekben eljáró bírósági titkárok előadásokkal készültek a Kerekasztal megbeszélésre. Dr. Demeter Gabriella az alapítványok bejegyzésénél, változásbejegyzésénél felmerülő gyakorlati problémákat mutatta be. Egyebek között az illetékmentesség szabályairól, megszűnés ok megállapításáról. a megszűnő szervezet vagyonának rendezéséről esett szó. Dr. Kelemen Judit előadása az egyesületek bejegyzésiénél, változásbejegyzésénél felmerülő gyakori problémákkal foglalkozott. Sajnáljuk, hogy a prezentáció összeállítója nem lehetett jelen, de az előadás így is fontos információkat tartalmazott. A legyakoribb hiba még mindig az űrlapok hiányos kitöltése, illetve az egyszerűsített és a hagyományos eljárások során használt dokumentumok felcserélése. Köszönjük Dr. Czippa Zoltán bírósági titkárnak, hogy magára vállalta ennek az előadásnak a tolmácsolását is. Emellett pedig bemutatta az egyesületek jogutód nélküli megszűnésével, végelszámolásával kapcsolatos feladatokat, tapasztalatokat. Ez az egyik legnehezebb kérdéskör. Az mindenképpen megnyugtató, hogy a Miskolci Törvényszék ezekben az eljárásokban is ügyfélbarát megközelítést alkalmaz. (pl. racionálisan mérlegeli, hogy kit jelöl ki végelszámolónak)         

A kerekasztal megbeszélés lehetőséget nyújtott a résztvevők előzetesen és a helyszínen feltett kérdéseinek megválaszolására.  A Civil Központ kérdései többek között az alapítványok megszűnésével, a székhely használati jog igazolásával foglalkoztak. A közösségi terek bezárása miatt megerősítést kértünk a Törvényszéktől, hogy milyen feltételek mellett alkalmazhatók a hagyományostól eltérő online és ülés tartása nélküli megoldások a közgyűlési döntések meghozatalára.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status