Civil hírek, közleményekPályázatok

Megjelentek a Nemzeti Együttműködési Alap 2023. évre szóló pályázatai

Elérhetők a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2023. évre szóló pályázati felhívásai. A NEA kerete meghaladja a 11 milliárd forintot. Ezúttal is három pályázati forma közül  választhatnak a civil szervezetek.  A régi pályázóknak is érdemes figyelmesnek lenni, mert  jelentősebb változások is vannak a pályázati rendszerben.   

A NEA 2023. évi kerete meghaladja a 11 milliárd forintot. A felhívások keretében civil szervezetek egyesületek, alapítványok pályázhatnak. A korábbi évekhez hasonló módon most is egyidejűleg jelentek meg az összevont és egyszerűsített pályázati felhívások. A szervezeteknek ezért is oda kell figyelniük arra, hogy melyik pályázati kategóriában jogosultak pályázni.

Összevont pályázatok (NEAO-KP-1-2023/.. j

A 2021-ben alakult szervezetek, illletve amelyek számára az egyszerűsített pályázati kategőria nem felel meg a NEA összevont (NEAO-KP-1-2023/.. jelű) pályázati felhívásainak keretében igényelhetnek támogatást.  Az összevont kategóriákon belül a pályázóknak el kell dönteniük, hogy csak a működésükhöz vagy a működésükhöz és a szakmai tevékenységükhöz „vegyesen” igényelnek támogatást. A szervezetek a működési vagy „vegyes” tartalommal összeállított pályázatukat a tevékenységük vagy a 2023. évre tervezett programjaik jelleg szerint választott kollégiumhoz nyújthatják be. E pályázatok esetében az illetékes kollégium bírálja el a kérelmeket. 

Egy pályázó szervezet alapesetben egyetlen pályázatot nyújthat be. Ez alól akkor van kivétel, ha egy magyarországi szervezet egy határon túli partner szervezettel együttesen pályázik. Idén is valamennyi NEA kollégiumban lehetőség van arra, hogy a magyarországi szervezetek az önálló pályázatuk mellett, egy külhoni magyar szervezettel együttes pályázatot nyújtsanak be az összevont „vegyes” kategóriában.  Változást jelent, hogy azok a külhoni magyar civil szervezetek, amelyek korábban már együttes pályázaton indultak (akkor is, ha a korábban még nem nyertek támogatást) idén önállóan is jogosultak összevont szakmai pályázatot benyújtani.

Azok a szervezetek, amelyek csak a működésük támogatására pályáznak, 200.000 és 3.000.000 Ft összegű támogatást igényelhetnek. A „vegyes”, tehát a szakmai és működési elemeket is tartalmazó pályázati kategóriák esetében az igényelhető és elnyerhető támogatás mértéke kollégiumomként is eltérő módon 350.000 és 4.500.000 Ft között változik. A „Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2023.” című kiírások tekintetében a pályázatokat

2022.10.03.10.00 óra – 2022.11.02. 14.00 óra között lehet benyújtani

a Nemzetpolitikai Információs Rendszerben (NIR): itt

Egyszerűsített pályázatok

Azok a szervezetek, amelyek:

  • rendelkeznek a 2020. és 2021. évre vonatkozó számviteli beszámolóval;
  • a bevételük 2020-ban és  2021-ben sem haladta meg a 7 millió forintot;
  • helyi vagy területi szinten tevékenykednek.

igényelhetnek egyszerűsített támogatást. Ebben a kategóriában nincs szakmi bírálat. A keret kimerüléséig automatikusan jutnak támogatáshoz a formailag megfelelő páláyzatot benyújtó szervezetek.  Az igényeljóhető támogatás e kategóriáűban 350.000 Ft lehet. 

Az összevont páláyzatokkal egyidejűleg megjelent a NEA egyszerűsített (NEAG-KP-1-2023 jelű) pályázati kiírása is. De az elektronikus felülete, amelyen keresztül a pályázók benyújthatják igényüket, csak később nyílik meg.

Az egyszerűsített pályázatokat 2022.10.17. 8.00 óra – 2022.11.16. 14.00 óra között lehet benyújtani a NIR-ben: itt

A pályázati kiírás és a kapcsolódó dokumentumok letölthetők az alábbi oldalakon:

https://civil.info.hu/nea/kezdolap/palyazatok/index.html 

https://bgazrt.hu/uj-felhivasok-a-nemzeti-egyuttmukodesi-alap-kereteben-5

A regisztrációt és a pályázatok benyújtását az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület – B.-A.-Z. Megyei Civil Központ on-line és személyes tanácsadással is segíti.

A tájékoztató rendezvényekről a honlapunkon és e-mailben adunk tájékoztatást.

Kérjük, a pályázókat, hogy amennyiben személyes tanácsadást kívánnak igénybe venni, egyeztessenek időpontot, azonos időben legfeljebb két szervezet számára tudunk személyes szolgáltatást biztosítani.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status