Közelgő határidók 2022. május-június

Mozgalmas időszak: a civilek életében.  Civil 1%, beszámoló, TAONY, KSH.

Május 20.

Rendelkezés a civil 1%-ról

Az adófizetők május 20-ig rendelkezhetnek a személyi jövedelemadójuk 1+1 %-áról. A magánszemélyek az általuk egyébként is befizetett SZJA 1%-át egy regisztrált civil szervezet javára ajánlhatják fel. Az adójuk további 1%-ával pedig valamely technikai számmal rendelkező egyházat vagy a Nemzeti Tehetség Programot támogathatják.

Fontos tudni, hogy azok a gyermeket nevelő szülők is felajánlhatják az adójuk 1+1%-át, akik a családi adóvisszatérítésben részesültek. A felajánlás teljesítését az állam átvállalta.

A 2022. május 20-i határidő jogvesztő. Aki ezt követően rendelkezik a befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen lesz.  Az emberek jelentős része az utolsó pillanatra hagyja a személyi jövedelemadó bevallásának ellenőrzését, benyújtását. Ezért a civil szervezeteknek is május 20-ig tart az 1% kampány időszaka.

A felajánlás módjáról bővebb tájékoztatás olvasható: itt

 

Május 31.

Beszámoló és közhasznúsági melléklet beküldése!

A civil szervezetek a 2021. évről szóló beszámolójukat és a közhasznúsági mellékletet május 31-ig kötelesek elfogadni és megküldeni az Országos Bírósági Hivatal részére.  A beszámolási és letétbehelyezési kötelezettséget minden szervezetnek az OBH által kiadott a szervezet beszámolási módjának megfelelő formanyomtatványon kell teljesíteni:

Az egyszeres könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete 2021. év – Pk-741

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített éves beszámolója és közhasznúsági melléklet 2021. év – PK-742

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet éves beszámolója és közhasznúsági melléklete 2021. év- PK-743 (új nyomtatvány, nagyon kevés szervezetet érint!)

A nyomtatványok az alábbiakban módosultak:

– A szervezetek beszámolóikat 2021. évtől devizában is elkészíthetik – amennyiben a szervezet a választott devizát a számviteli politikájában az üzleti év első napját megelőzően rögzítette.

– A kettős könyvvitelt vezető szervezetek a támogatások felhasználásáról is a külön mellékletként csatolt számviteli törvény szerinti kiegészítő mellékletben tudnak beszámolni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a 2022. tárgyévtől kezdődően az ötmillió feletti mérlegfőösszegű szervezetek is elektronikus úton kötelesek beszámolóikat benyújtani.

A közgyűlések személyes jelenlét mellett is megtarthatók.  

 

Május 31.

Társasági adóbevallás, illetve az azt helyettesítő nyilatkozat benyújtása

Minden civil szervezetnek kötelező társasági adóbevallást vagy az azt helyettesítő egyszerűsített adónyilatkozat (TAONY) benyújtani.

A TAONY-t akkor nyújthatja be az alapítvány, egyesület, szövetség, közalapítvány, stb. ha az adóévben nem volt vállalkozási tevékenységből szárnazó származó bevétele, illetve nem is számolt el a vállalkozási tevékenységéhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást.

Figyelni kell rá, hogy az ingatlan-hasznosítása nem vállalkozási tevékenység, de mégis társasági adó bevallási kötelezettséggel jár.

 

Május 31.

SZJA 1% elszámolás

Azok a szervezetek, amelyek 2020-ban SZJA 1%-os kiutalásban részesültek és/vagy a 19KOZ jelű közleményen tartalékolt összeget tüntetettek fel május 31-ig kell teljesíteni.

 

Június 10

KSH adatszolgáltatás

  1. június 10.i határidővel kell teljesítenie a civil és egyéb nonprofit szervezeteknek a KSH irányában a kötelező adatszolgáltatási kötelezettségüket! A civil szervezetnek az OSAP 1156 számú „Statisztikai jelentés a civil és egyéb nonprofit szervezetek tevékenységéről” című elektronikus kérdőívet kell benyújtania a KSH-ELEKTRA rendszeren keresztül!
Skip to content
%d bloggers like this:
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status