Civil hírek, közlemények

A Falusi Civil Alapből 1439, a Városi Civil Alpból pedig 1003 pályázó nyert el támogatást

A Magyar Falu Program – Falusi Civil Alap (FCA) pályázati felhívása 2022.ben harmadik alkalommal jelent meg.  Az FCA keretösszege idén is ötmilliárd forint volt. A civil szervezetek ingatlanszerzésre vagy meglévő ingatlanok felújítására, gépjárműbeszerzésre, kisebb értékű eszközök vásárlására, illetve rendezvények, programok támogatására nyújthattak be pályázatot február közepéig.

A pályázati döntések megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón Gyopáros Alpár a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy az idei ötmilliárd forintos keretösszegből 1439 nyertest hirdettek, akik 1-7 millió forintértékben juthattak támogatáshoz.  A kormánybiztos felhívta a figyelmet arra, hogy a falusi civil szervezetek – például polgárőrök, önkéntes tűzoltó-egyesületek, nyugdíjasklubok, faluszépítő egyesületek – a falvak közösségi életének motorjai.

Az FCA pályázataival egyidőben jelentek meg a Városi Civil Alap (VCA) eredményei. Szalay-Bobrovniczky Vince a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Gyopáros Alpárral közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a VCA kerete szintén ötmilliárd forint volt ebben az évben. Az érdeklődés idén is hatalmas volt.  A nyolcszoros túljelentkezés mellett a tavalyi 704-et követően idén 1003 nyertest hirdettek.

A helyettes államtitkár beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Együttműködési Alapban (NEA) idén 11 milliárd forint összegben 10 915 győztes pályázat volt. Szalay-Bobrovniczky Vince jelezte: a jövő évi NEA-forrásokra már idén októberben kiírják a pályázatokat.

Kiegészítés:

Az FCA pályázati eredményeinek áttekintése alapján (nem hivatalosan) arról tudjunk tájékoztatni az érdeklődőket, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 122 civil szervezet kapott támogatást. Az FCA nyerteseinek 8% -a a megyénkből került ki. A civil szervezetek több, mint kétharmada az ötezer főnél népesebb településeken működik. Így természetes, hogy a számukra kiírt VCA pályázatra is sokkal többen pályáztak és az arányokat tekintve kevesebben juthattak támogatáshoz.  A VCA keretében 41 Borsod-Abaúj Zemplén megyei pályázó részesült támogatásban. A VCA nyertes civil szervezetek 4%-a tevékenykedik megyénkben. Összehasonlításként érdemes elmondani, hogy a VCA esetében is bővült a megyei nyertesek száma a tavalyi eredményekhez képest.  

Fotó és a hír forrása: kormany.hu

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status