Civil hírek, közlemények

A Falusi Civil Alapből 1439, a Városi Civil Alpból pedig 1003 pályázó nyert el támogatást

A Magyar Falu Program – Falusi Civil Alap (FCA) pályázati felhívása 2022.ben harmadik alkalommal jelent meg.  Az FCA keretösszege idén is ötmilliárd forint volt. A civil szervezetek ingatlanszerzésre vagy meglévő ingatlanok felújítására, gépjárműbeszerzésre, kisebb értékű eszközök vásárlására, illetve rendezvények, programok támogatására nyújthattak be pályázatot február közepéig.

A pályázati döntések megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón Gyopáros Alpár a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy az idei ötmilliárd forintos keretösszegből 1439 nyertest hirdettek, akik 1-7 millió forintértékben juthattak támogatáshoz.  A kormánybiztos felhívta a figyelmet arra, hogy a falusi civil szervezetek – például polgárőrök, önkéntes tűzoltó-egyesületek, nyugdíjasklubok, faluszépítő egyesületek – a falvak közösségi életének motorjai.

Az FCA pályázataival egyidőben jelentek meg a Városi Civil Alap (VCA) eredményei. Szalay-Bobrovniczky Vince a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Gyopáros Alpárral közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a VCA kerete szintén ötmilliárd forint volt ebben az évben. Az érdeklődés idén is hatalmas volt.  A nyolcszoros túljelentkezés mellett a tavalyi 704-et követően idén 1003 nyertest hirdettek.

A helyettes államtitkár beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Együttműködési Alapban (NEA) idén 11 milliárd forint összegben 10 915 győztes pályázat volt. Szalay-Bobrovniczky Vince jelezte: a jövő évi NEA-forrásokra már idén októberben kiírják a pályázatokat.

Kiegészítés:

Az FCA pályázati eredményeinek áttekintése alapján (nem hivatalosan) arról tudjunk tájékoztatni az érdeklődőket, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 122 civil szervezet kapott támogatást. Az FCA nyerteseinek 8% -a a megyénkből került ki. A civil szervezetek több, mint kétharmada az ötezer főnél népesebb településeken működik. Így természetes, hogy a számukra kiírt VCA pályázatra is sokkal többen pályáztak és az arányokat tekintve kevesebben juthattak támogatáshoz.  A VCA keretében 41 Borsod-Abaúj Zemplén megyei pályázó részesült támogatásban. A VCA nyertes civil szervezetek 4%-a tevékenykedik megyénkben. Összehasonlításként érdemes elmondani, hogy a VCA esetében is bővült a megyei nyertesek száma a tavalyi eredményekhez képest.  

Fotó és a hír forrása: kormany.hu

Skip to content
%d bloggers like this:
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status