Civil hírek, közleményekPályázatok

Pályázat a települési infrastruktúra fejlesztésére

Megjelentek a 2021-2027 közötti időszak első területfejlesztési (TOP PLUSZ) felhívásai. Ezek között vannak olyanok, amelyek hatást gyakorolnak majd a civil szervezetek működési és szakmai lehetőségeire is. Sajnos a megjelent felhívások egyikére sem tudnak önállan, vagy vezető konzorciumi partnerként pályázni civil szervezetek. De konzorciumi partnerként, támogatásban nem részesülő együttműködő partnerként már megjelenhetnek a civilek is. A most megjelent felhívások civil szempontból az egyik legérdekesebb a TOP_PLUSZ-1.2.1-21 – ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK című felhívás. E felhíváson belül az alábbi főtevékenységekre lehet pályázni:

  1. Települési kékinfrastruktúra fejlesztése (vízgazdálkodási beavatkozások)
  2. Belterületi zöldinfrastruktúra fejlesztése
  3. Közösségi, kulturális, sportolási infrastruktúra, IKT és okos települési fejlesztések
  4. Fenntartható közlekedésfejlesztés
  5. Hulladékkezelés, kármentesítés

A kékinfrastruktúra fejlesztésére, a közlekedésfejlesztésre, valamint a hulladékkezelésre és kármentesítésre irányuló lépéseket tartalmazó pályázatok esetében kötelező, a zöldinfrastruktúra fejlesztése terén pedig ajánlott elem (bírálati szempont) a szemlétformáló tevékenységek megvalósítása. A személetformáló tevékenységek azért érdekesek a számunkra, mert ezek megvalósításában a civil szervezetek hagyományosan aktív szerepet vállalnak. Ugyanakkor a felhívás a civil szervezetekkel történő együttműködést, a fejlesztések kötelező véleményeztetését csak a fenntartható közlekedésfejlesztés terén írja elő.  Itt a kerékpáros, a fogyatékkal élők érdekeit képviselő szervezetek, illetve a közösségi közlekedéssel/ fenntartható fejlődéssel foglalkozó civilek bevonása kötelező.

A támogatási konstrukció a civilek szempontjából is lényeges eleme „a közösségi, kulturális, sportolási infrastruktúra, IKT és okos települési fejlesztések” (C. főtevékenység) megvalósításának támogatása. E főtevékenységen belül jelenik meg a „II. közösségi célú tevékenységek” elnevezésű komponens. Ennek keretében támogatható többek között a nonprofit szervezeteket segítő infrastruktúra fejlesztése is. Szerencsés lenne, ha a településeken olyan hagyományos és digitális fejlesztések valósulnának meg, amelyek kiszolgálnák a civil kezdeményezéseket, szolgáltatásokat is. Ezért javasoljuk, hogy a civil szervezetek lehetőség szerint vegyék fel a kapcsolatot az önkormányzatokkal, illetve kérjük az önkormányzatokat, legyenek nyitottak a civilekkel történő együttműködésre, kérjék ki a véleményüket, javaslataikat a pályázatokkal kapcsolatban.

A pályázat elérhető Terület- és településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP PLUSZ) felhívásai között: itt

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status