Civil hírek, közleményekPályázatok

Pályázat a települési infrastruktúra fejlesztésére

Megjelentek a 2021-2027 közötti időszak első területfejlesztési (TOP PLUSZ) felhívásai. Ezek között vannak olyanok, amelyek hatást gyakorolnak majd a civil szervezetek működési és szakmai lehetőségeire is. Sajnos a megjelent felhívások egyikére sem tudnak önállan, vagy vezető konzorciumi partnerként pályázni civil szervezetek. De konzorciumi partnerként, támogatásban nem részesülő együttműködő partnerként már megjelenhetnek a civilek is. A most megjelent felhívások civil szempontból az egyik legérdekesebb a TOP_PLUSZ-1.2.1-21 – ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK című felhívás. E felhíváson belül az alábbi főtevékenységekre lehet pályázni:

  1. Települési kékinfrastruktúra fejlesztése (vízgazdálkodási beavatkozások)
  2. Belterületi zöldinfrastruktúra fejlesztése
  3. Közösségi, kulturális, sportolási infrastruktúra, IKT és okos települési fejlesztések
  4. Fenntartható közlekedésfejlesztés
  5. Hulladékkezelés, kármentesítés

A kékinfrastruktúra fejlesztésére, a közlekedésfejlesztésre, valamint a hulladékkezelésre és kármentesítésre irányuló lépéseket tartalmazó pályázatok esetében kötelező, a zöldinfrastruktúra fejlesztése terén pedig ajánlott elem (bírálati szempont) a szemlétformáló tevékenységek megvalósítása. A személetformáló tevékenységek azért érdekesek a számunkra, mert ezek megvalósításában a civil szervezetek hagyományosan aktív szerepet vállalnak. Ugyanakkor a felhívás a civil szervezetekkel történő együttműködést, a fejlesztések kötelező véleményeztetését csak a fenntartható közlekedésfejlesztés terén írja elő.  Itt a kerékpáros, a fogyatékkal élők érdekeit képviselő szervezetek, illetve a közösségi közlekedéssel/ fenntartható fejlődéssel foglalkozó civilek bevonása kötelező.

A támogatási konstrukció a civilek szempontjából is lényeges eleme „a közösségi, kulturális, sportolási infrastruktúra, IKT és okos települési fejlesztések” (C. főtevékenység) megvalósításának támogatása. E főtevékenységen belül jelenik meg a „II. közösségi célú tevékenységek” elnevezésű komponens. Ennek keretében támogatható többek között a nonprofit szervezeteket segítő infrastruktúra fejlesztése is. Szerencsés lenne, ha a településeken olyan hagyományos és digitális fejlesztések valósulnának meg, amelyek kiszolgálnák a civil kezdeményezéseket, szolgáltatásokat is. Ezért javasoljuk, hogy a civil szervezetek lehetőség szerint vegyék fel a kapcsolatot az önkormányzatokkal, illetve kérjük az önkormányzatokat, legyenek nyitottak a civilekkel történő együttműködésre, kérjék ki a véleményüket, javaslataikat a pályázatokkal kapcsolatban.

A pályázat elérhető Terület- és településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP PLUSZ) felhívásai között: itt

Skip to content
%d
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status