AjánlóRendezvények

A Pro Le-Ti Polgári Társulás és az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület információs napot tartott Rozsnyón a Rákóczi Magyar Házban

A rendezvényen Kalász Ágnes és Palik Zoltán, az egyesület munkatársai ismertették a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) felhívásait és a magyarországi pályázati lehetőségeket. A Visegrádi Alap, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatáskezelő felhívásairól is tájékoztatták az érdeklődőket.

A NEA pályázatai terén változásokra is sor került. Kezdetben csak egy kollégiumba pályázhatott határon túli szervezet. Az idén minden kollégiumban lehetőségük nyílik társpályázóval – anyaországi pályázóval – határon túli szervezeteknek pályázni. Fontos találni egy olyan anyaországi szervezetet, mely pályázni szeretne és vele együtt benyújtható az összevont projekt. A legújabb pályázati felhívást november 3-ig lehet beadni, a pályázatokat a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszerbe (NIR) a magyarországi szervezet nyújtja be. Az elbíráláskor a határon átnyúló együttműködés jelentős szempont. Az együttműködés fontos szempontja a pályázat benyújtásának.

A szervezetek működési költségre is pályázhatnak, de az alap támogatja a szakmai tevékenységet is.

A nyertes pályázatok elszámolásánál lehetőség van arra, hogy a szervezetek a főpályázó felé számoljanak el, mivel a beszámolót majd ők nyújtják be a kiíró félnek. Önállóan olyan szervezetek vehetnek részt a NEA újabb projektjében, melyek egyszer már sikeresen szerepeltek a Nemzeti Együttműködési Alap korábbi társpályázati kiírásaiban. Hosszabb távú határon átnyúló együttműködések elindítására a mi régiónkban az Interreg program is lehetőséget nyújt, ahol infrastrukturális beruházások, valamint a turizmus, környezetvédelem, energetika terén is lehet pályázatot benyújtani – hangzott el a tájékoztatón.

Ékes Ilona, az Európai Regionális Szervezet (ERGO) elnöke bemutatta szervezete működését, s egyben felajánlotta segítségét.

Elmondta, hogy stratégia és hálózatépítés nélkül nagyon nehéz helyzetbe kerülünk, „fontos összefognunk a normalitásért dolgozó szervezeteket, embereket”. A rendezvényen bemutatkoztak a szervezetek képviselői, vázolták tevékenységüket és pályázati terveiket. Beke Beáta a szervezők nevében megköszönte a részvételt, kiemelte a kapcsolatépítés fontosságát és meghívta a szervezeteket egy kötetlen beszélgetésre a jövőbeni lehetőségekről.

(Máté Gyöngyi/Felvidék.ma)

 

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status