Civil hírek, közleményekPályázatok

Megjelentek a Nemzeti Együttműködési Alap 2022. évre szóló pályázatai

Elérhetők a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2022. évre szóló pályázati felhívásai. A Miniszterelnökség által biztosított keret 1,58 milliárd forinttal bővült az előző évhez képest. A korábbi évhez hasonlóan most is az ún. összevont és az egyszerűsített pályázatok közül választhatnak a szervezetek.

A NEA 2022. évi kerete meghaladja a 10,8 milliárd forintot. A felhívások keretében civil szervezetek egyesületek, alapítványok pályázhatnak. A korábbi évekhez hasonló módon most is egyidejűleg jelentek meg az összevont és egyszerűsített pályázati felhívások. A szervezeteknek ezért oda kell figyelniük arra, hogy melyik pályázati kategóriában jogosultak pályázni.

Azok a szervezetek, amelyek:

  • 2020 január 1. után alakultak
  • vagy a bevételük 2019-ben vagy 2020-ban meghaladta az 5 millió forintot
  • esetleg országos vagy nemzetközi szinten tevékenykednek

csak a NEA valamelyik összevont pályázati kategóriáját választhatják.

Az összevont kategórián belül a pályázóknak el kell dönteniük, hogy csak a működésükhöz vagy a működésükhöz és a szakmai tevékenységükhöz „vegyesen” igényelnek támogatást. A szervezetek a működési vagy „vegyes” tartalommal összeállított pályázatukat a tevékenységük vagy a 2022. évre tervezett programjaik jelleg szerint választott kollégiumhoz nyújthatják be.  Egy pályázó alapesetben egyetlen pályázatot nyújthat be. Ez alól akkor van kivétel, ha egy magyarországi szervezet egy határon túli partner szervezettel együttesen pályázik. Idén már valamennyi NEA kollégiumban lehetőség van arra, hogy a szervezetek az önálló pályázatuk mellett, egy külhoni magyar szervezettel együttes pályázatot nyújtsanak be az összevont „vegyes” kategóriában.   Azok a külhoni magyar civil szervezetek, amelyek korábban már együttes pályázaton támogatásban részesültek idén önállóan is jogosultak összevont szakmai pályázatot benyújtani.

Azok a szervezetek, amelyek csak a működésük támogatására pályáznak, 200.000 és 3.000.000 Ft összegű támogatást igényelhetnek. A „vegyes”, tehát a szakmai és működési elemeket is tartalmazó pályázati kategóriák esetében az igényelhető és elnyerhető támogatás mértéke kollégiumomként is eltérő módon 350.000 és 4.000.000 Ft között változik. A „Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2021.” című kiírások tekintetében a pályázatokat 2021. október 04. 10:00 – 2021. november 03. 14:00 óra között lehet benyújtani a Nemzetpolitikai Információs Rendszerben (NIR).

Már megismerhető a NEA egyszerűsített pályázatának kiírása is. De az elektronikus felülete, amelyen keresztül a pályázók benyújthatják igényüket, csak később nyílik meg. A pályázatokat 2021. október 18-án 08.00 – 2021. november 17. között lehet benyújtani a NIR-ben.  Az egyszerűsített pályázaton az igényelhető támogatás összege 350.000 forintra növekedett. E kategóriában nincs tartalmi bírálat. A szervezetek beérkezési sorrendeben, a keret kimerüléséig juthatnak támogatáshoz. De ezzel a lehetőséggel csak azok a szervezetek élhetnek, amelyek rendelkeznek a 2019. és 2020. évről szóló (tartalmában teljes) pénzügyi beszámolóval ezen beszámolók alapján látható, hogy a szervezet bevétele egyik évben sem haladta meg az 5 millió forintot helyi vagy területi szinten tevékenykednek.

A pályázatokat elektronikusan a Nemzetpolitikai Információs Rendszerben (NIR) lehet benyújtani.

A pályázati kiírás és a kapcsolódó dokumentumok letölthetők az alábbi oldalakon:

a https://civil.info.hu/nea/kezdolap/palyazatok/index.html

https://bgazrt.hu/uj-felhivasok-a-nemzeti-egyuttmukodesi-alap-kereteben-5

A regisztrációt és a pályázatok benyújtását az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület – B.-A.-Z. Megyei Civil Központ on-line és személyes tanácsadással is segíti.

A tájékoztató rendezvényekről a honlapunkon és e-mailben adunk tájékoztatást.

Kérjük, a pályázókat, hogy amennyiben személyes tanácsadást kívánnak igénybe venni, egyeztessenek időpontot, azonos időben legfeljebb két szervezet számára tudunk személyes szolgáltatást biztosítani.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status