Civil 1%Civil hírek, közlemények

Tennivalók az SZJA civil 1% fogadásával kapcsolatban

Az idén csaknem 1,2 millió egyszázalékos nyilatkozat érkezett online módon az adóhivatalhoz. Ez 10 %-os növekedést jelent 2020-hoz képest. E számok alapján abban reménykedünk, hogy végre megfordul a tendencia, és az adózás egyszerűbbé válása mellett is többen ajánlják fel az adójukat valamely civil közösség támogatására.

A NAV hamarosan, 2021. szeptember 15-ig közzéteszi a honlapján, hogy mely civil szervezetek részesültek idén adó 1% felajánlásban. Az érintett szervezetek számára 2021. szeptember 30-ig utalja át az adóhatóság a felajánlott összeget. Annak érdekében, hogy ez ne ütközőn akadályba a szervezeteknek mindenképp jelezni kell a NAV felé, ha a bankszámla adataikban esetleg változás állt be.

Annak a szervezetnek, amelyik jogosulttá szeretne válni az adó 1% fogadására, legkésőbb szeptember 30-ig kell regisztráltatnia magát NAV-nál. Az a szervezet jelentkezhet be az adóhatósághoz, amelyik legalább két teljes éve működik, tevékenyégét politikamentesen végzi, továbbá nyilatkozik arról, hogy közhasznú tevékenységet végez. Fontos kiemelni, hogy a szervezetnek nem kell közhasznú jogállással rendelkeznie, ám olyan tevékenységet kell ellátnia, segítenie, amelyet a jogszabályok alapján az államnak vagy az önkormányzatoknak is kötelessége ellátnia. A regisztrációt egyszer kell benyújtani, és a szervezet mindaddig megőrzi jogosultságát az SZJA 1% fogadására, ameddig eleget tesz az elszámolási kötelezettségeinek, illetve nem vonja vissza a regisztrációját.  Idén szeptember 30-ig a 2019. december 31. előtt alakult szervezetek kérhetik a NAV-tól, hogy a következő évtől bekerüljenek a kedvezményezett szervezetek közé.  

 

Skip to content
%d bloggers like this:
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status