Civil 1%Civil hírek, közlemények

Tennivalók az SZJA civil 1% fogadásával kapcsolatban

Az idén csaknem 1,2 millió egyszázalékos nyilatkozat érkezett online módon az adóhivatalhoz. Ez 10 %-os növekedést jelent 2020-hoz képest. E számok alapján abban reménykedünk, hogy végre megfordul a tendencia, és az adózás egyszerűbbé válása mellett is többen ajánlják fel az adójukat valamely civil közösség támogatására.

A NAV hamarosan, 2021. szeptember 15-ig közzéteszi a honlapján, hogy mely civil szervezetek részesültek idén adó 1% felajánlásban. Az érintett szervezetek számára 2021. szeptember 30-ig utalja át az adóhatóság a felajánlott összeget. Annak érdekében, hogy ez ne ütközőn akadályba a szervezeteknek mindenképp jelezni kell a NAV felé, ha a bankszámla adataikban esetleg változás állt be.

Annak a szervezetnek, amelyik jogosulttá szeretne válni az adó 1% fogadására, legkésőbb szeptember 30-ig kell regisztráltatnia magát NAV-nál. Az a szervezet jelentkezhet be az adóhatósághoz, amelyik legalább két teljes éve működik, tevékenyégét politikamentesen végzi, továbbá nyilatkozik arról, hogy közhasznú tevékenységet végez. Fontos kiemelni, hogy a szervezetnek nem kell közhasznú jogállással rendelkeznie, ám olyan tevékenységet kell ellátnia, segítenie, amelyet a jogszabályok alapján az államnak vagy az önkormányzatoknak is kötelessége ellátnia. A regisztrációt egyszer kell benyújtani, és a szervezet mindaddig megőrzi jogosultságát az SZJA 1% fogadására, ameddig eleget tesz az elszámolási kötelezettségeinek, illetve nem vonja vissza a regisztrációját.  Idén szeptember 30-ig a 2019. december 31. előtt alakult szervezetek kérhetik a NAV-tól, hogy a következő évtől bekerüljenek a kedvezményezett szervezetek közé.  

 

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status