Kiemelt ügyek

Alapítványok és az illetékfizetés

Az illetéktörvény tavalyi módosítása után a nem közhasznú jogállású alapítványokat már nem illeti meg a személyes illetékmentesség. Ez a minden ügyre kiterjedő és feltétel nélküli mentesség már csak a közhasznú jogállású szervezeteket illeti meg. Mivel azonban a közhasznú jogállás két lezárt üzleti év után szerezhető meg a törvény lehetővé teszi, hogy az új szervezetek illetékmentességet élvezzenek, ha vállalják, hogy az alapítás évét követő második év végéig megszerzik a közhasznú jogállást.

A törvény türelmi időt biztosít továbbá a 2019. december 31. előtt létrehozott alapítványoknak is. E szervezetek 2022 december 31-ig mentesülhetnek az illetékfizetési kötelezettség alól, ha vállalják, hogy legkésőbb 2023. január 15-ig a civil törvény szerinti közhasznú jogállást szereznek, és ezt igazolják a NAV irányában.  

A határidő látszólag messze van, de gondolni kell arra, hogy a 2019-ben vagy előtte alakult szervezetek valójában a 2020 és 2021. évi tevékenyégük és beszámolójuk alapján tudják megszerezni a közhasznú jogállást. E szervezeteknek az év utolsó negyedében oda kell figyelniük arra, hogy teljesíteni tudják a közhasznúsági feltételeket.

PK-102 Alapítvány nyilvántartásba vétele (ha nem vállja a közhasznúság elérést az alapítvány)
PK-102V Alapítvány adatváltozás nyilvántartásba vétele
PK-102T Alapítvány törlése
PK-21 Fellebbezés
PK-32 Egyéb kérelem
PK-36 Felülvizsgálati kérelem
PKT-01 Törvényességi felügyeleti eljárás indítása
PKT-02 Egyéb beadvány törvényességi felügyeleti eljárásban

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status