Kiemelt ügyek

Alapítványok és az illetékfizetés

Az illetéktörvény tavalyi módosítása után a nem közhasznú jogállású alapítványokat már nem illeti meg a személyes illetékmentesség. Ez a minden ügyre kiterjedő és feltétel nélküli mentesség már csak a közhasznú jogállású szervezeteket illeti meg. Mivel azonban a közhasznú jogállás két lezárt üzleti év után szerezhető meg a törvény lehetővé teszi, hogy az új szervezetek illetékmentességet élvezzenek, ha vállalják, hogy az alapítás évét követő második év végéig megszerzik a közhasznú jogállást.

A törvény türelmi időt biztosít továbbá a 2019. december 31. előtt létrehozott alapítványoknak is. E szervezetek 2022 december 31-ig mentesülhetnek az illetékfizetési kötelezettség alól, ha vállalják, hogy legkésőbb 2023. január 15-ig a civil törvény szerinti közhasznú jogállást szereznek, és ezt igazolják a NAV irányában.  

A határidő látszólag messze van, de gondolni kell arra, hogy a 2019-ben vagy előtte alakult szervezetek valójában a 2020 és 2021. évi tevékenyégük és beszámolójuk alapján tudják megszerezni a közhasznú jogállást. E szervezeteknek az év utolsó negyedében oda kell figyelniük arra, hogy teljesíteni tudják a közhasznúsági feltételeket.

PK-102 Alapítvány nyilvántartásba vétele (ha nem vállja a közhasznúság elérést az alapítvány)
PK-102V Alapítvány adatváltozás nyilvántartásba vétele
PK-102T Alapítvány törlése
PK-21 Fellebbezés
PK-32 Egyéb kérelem
PK-36 Felülvizsgálati kérelem
PKT-01 Törvényességi felügyeleti eljárás indítása
PKT-02 Egyéb beadvány törvényességi felügyeleti eljárásban

Skip to content
%d
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status