Kiemelt ügyek

Beszámoló a „Forrás és Innováció” Civil konferenciáról

A „Forrás és Innováció” címmel rendezett civil konferenciát az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület, a Miskolci Egyetem és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat. Az érintett minisztériumok, önkormányzatok, a Miskolci Egyetem és a civil szerveztek részvételével megvalósult esemény a 2021-2027 közötti időszak civil fejlesztési lehetőségeit, forrásait mutatta be.
A rendezvényen Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős helyettes államtitkára a civil szervezetek helyzetét, és a szervezetek működését és tevékenységét támogató hazai forrásokat mutatta be.     
Hamarosan véglegessé válik a Területfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz). Annak ellenére, hogy a TOP Plusz elsősorban az önkormányzatok fejlesztését támogatja, a Pénzügymisztérium képviseletében Oláh Gábor Regionális Fejlesztési Programokért Felelős helyettes államtitkár kifejezetten bíztatta a civileket, hogy önálló pályázóként és konzorciumi partnerként kapcsolódjanak be a terület- és településfejlesztési folyamatokba. A TOP Plusz keretében az első felhívások megjelenése szeptemberben várhatóak. A civil szervezetek a megyei valamint a megyei jogú városokban kidolgozott stratégiák mentén juthatnak forráshoz. Borsod-Abaúj-Zemplén megye a jelenlegi tervek szerint 137 milliárd, míg Miskolc Megyei Jogú Város 33 milliárd forint felhasználására kap lehetőséget a területfejlesztési forrásokból. A megyei források felhasználására hatással lesznek a Creative Region – Határtalan Fejlődés Északkelet- Magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kialakítása kapcsán megfogalmazott tervek. A kormánydöntés előtt álló stratégiáról és annak a civileket érintő elemeiről Nagy Balázs Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára valamint Lenártek András, a gazdaságfejlesztési zóna Kormánybiztosi Koordinációs Irodájának vezetője beszélt.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke Bánné dr. Gál Boglárka bemutatta, hogyan építi tovább a Megyei Önkormányzat a civil kapcsolatait, és ismertette a következő évekre vonatkozó megyei terültfejlesztési stratégia közösségeket és civileket érintő elemeit. A Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat Integrált Településfejlesztési Stratégiájában önálló területként jelenik meg a közösségfejlesztés és a civil társadalom dinamizálása. Veres Pál, Miskolc polgármestere emellett a polgárok, közösségek részvételének érdekében megtett eddigi lépéseiről, a további tervekről beszélt.
A felsőoktatás fejlesztésének része a felsőoktatási intézmények és civil társadalom közötti kapcsolatok kialakítása illetve megújítása is. A konferencia programjában  helyet kapott a felsőoktatási modellváltás indokainak és eddigi eredményeinek bemutatása is. Prof. Dr. Stumpf István a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációjáért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a felsőoktatást érintő átalakítás nem veszélyezteti az intézmények autonómiáját. A modellváltó egyetemek hatékony választ tudnak adni a demográfiai és a versenyképességi kihívásokra.
A Miskolci Egyetemen – párhuzamosan a modellváltással – egy belső megújulás, szemléletváltás is zajlik. Prof. Dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora, valamint Dr. habil. Szabó-Tóth Kinga egyetemi docens, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézet intézetigazgatója az Egyetem bővülő kapcsolatrendszeréről és az oktatási, mint a tudományos munka társadalmi hatását növelő stratégiáról beszélt.
A megyénket érintő legnagyobb kihívást változatlanul a hátrányos helyzetűek, különösen is a mélyszegénységben élők társadalmi felzárkózása jelenti. Lantos Szilárd, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Modellprogramok vezetője megyénkben is több helyszínen megvalósuló Felzárkózó települések programot mutatta be. A jelenlét típusú programokban a civil szervezetek egy-egy tevékenységi elem vagy komplex fejlesztés megvalósítása révén kapcsolódhatnak be.
A most induló modellprogramok mellett a következő években folytatódni fognak azok a kezdeményezések is, amelyeket a Belügyminisztérium és a Társadalmi Esélyegyenlőségi Főigazgatóság (TEF) gondoz. A Biztos Kezdet Gyerekházaktól a Roma Szakkollégiumig széles skálán mozgó programok eredményesen járulnak hozzá a sikeres életpálya elindításához, megalapozásához. A társadalmi felzárkózási stratégia legfontosabbnak számító pilléreiről Pájer László, a TEF általános főigazgató-helyettese beszélt.
A tanácskozás arra hívta fel a civil szervezetek figyelmét, hogy a most induló fejlesztési időszak lehetőségei megkövetelik, hogy megújítsák együttműködéseiket, és olyan tevékenységek megvalósítására törekedjenek, amelyek igazodnak a helyi és a nemzeti szintű fejlesztéspolitikai törekvésekhez is.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status