Kiemelt ügyek

Beszámoló a „Forrás és Innováció” Civil konferenciáról

A „Forrás és Innováció” címmel rendezett civil konferenciát az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület, a Miskolci Egyetem és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat. Az érintett minisztériumok, önkormányzatok, a Miskolci Egyetem és a civil szerveztek részvételével megvalósult esemény a 2021-2027 közötti időszak civil fejlesztési lehetőségeit, forrásait mutatta be.
A rendezvényen Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős helyettes államtitkára a civil szervezetek helyzetét, és a szervezetek működését és tevékenységét támogató hazai forrásokat mutatta be.     
Hamarosan véglegessé válik a Területfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz). Annak ellenére, hogy a TOP Plusz elsősorban az önkormányzatok fejlesztését támogatja, a Pénzügymisztérium képviseletében Oláh Gábor Regionális Fejlesztési Programokért Felelős helyettes államtitkár kifejezetten bíztatta a civileket, hogy önálló pályázóként és konzorciumi partnerként kapcsolódjanak be a terület- és településfejlesztési folyamatokba. A TOP Plusz keretében az első felhívások megjelenése szeptemberben várhatóak. A civil szervezetek a megyei valamint a megyei jogú városokban kidolgozott stratégiák mentén juthatnak forráshoz. Borsod-Abaúj-Zemplén megye a jelenlegi tervek szerint 137 milliárd, míg Miskolc Megyei Jogú Város 33 milliárd forint felhasználására kap lehetőséget a területfejlesztési forrásokból. A megyei források felhasználására hatással lesznek a Creative Region – Határtalan Fejlődés Északkelet- Magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kialakítása kapcsán megfogalmazott tervek. A kormánydöntés előtt álló stratégiáról és annak a civileket érintő elemeiről Nagy Balázs Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára valamint Lenártek András, a gazdaságfejlesztési zóna Kormánybiztosi Koordinációs Irodájának vezetője beszélt.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke Bánné dr. Gál Boglárka bemutatta, hogyan építi tovább a Megyei Önkormányzat a civil kapcsolatait, és ismertette a következő évekre vonatkozó megyei terültfejlesztési stratégia közösségeket és civileket érintő elemeit. A Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat Integrált Településfejlesztési Stratégiájában önálló területként jelenik meg a közösségfejlesztés és a civil társadalom dinamizálása. Veres Pál, Miskolc polgármestere emellett a polgárok, közösségek részvételének érdekében megtett eddigi lépéseiről, a további tervekről beszélt.
A felsőoktatás fejlesztésének része a felsőoktatási intézmények és civil társadalom közötti kapcsolatok kialakítása illetve megújítása is. A konferencia programjában  helyet kapott a felsőoktatási modellváltás indokainak és eddigi eredményeinek bemutatása is. Prof. Dr. Stumpf István a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációjáért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a felsőoktatást érintő átalakítás nem veszélyezteti az intézmények autonómiáját. A modellváltó egyetemek hatékony választ tudnak adni a demográfiai és a versenyképességi kihívásokra.
A Miskolci Egyetemen – párhuzamosan a modellváltással – egy belső megújulás, szemléletváltás is zajlik. Prof. Dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora, valamint Dr. habil. Szabó-Tóth Kinga egyetemi docens, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézet intézetigazgatója az Egyetem bővülő kapcsolatrendszeréről és az oktatási, mint a tudományos munka társadalmi hatását növelő stratégiáról beszélt.
A megyénket érintő legnagyobb kihívást változatlanul a hátrányos helyzetűek, különösen is a mélyszegénységben élők társadalmi felzárkózása jelenti. Lantos Szilárd, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Modellprogramok vezetője megyénkben is több helyszínen megvalósuló Felzárkózó települések programot mutatta be. A jelenlét típusú programokban a civil szervezetek egy-egy tevékenységi elem vagy komplex fejlesztés megvalósítása révén kapcsolódhatnak be.
A most induló modellprogramok mellett a következő években folytatódni fognak azok a kezdeményezések is, amelyeket a Belügyminisztérium és a Társadalmi Esélyegyenlőségi Főigazgatóság (TEF) gondoz. A Biztos Kezdet Gyerekházaktól a Roma Szakkollégiumig széles skálán mozgó programok eredményesen járulnak hozzá a sikeres életpálya elindításához, megalapozásához. A társadalmi felzárkózási stratégia legfontosabbnak számító pilléreiről Pájer László, a TEF általános főigazgató-helyettese beszélt.
A tanácskozás arra hívta fel a civil szervezetek figyelmét, hogy a most induló fejlesztési időszak lehetőségei megkövetelik, hogy megújítsák együttműködéseiket, és olyan tevékenységek megvalósítására törekedjenek, amelyek igazodnak a helyi és a nemzeti szintű fejlesztéspolitikai törekvésekhez is.

Skip to content
%d bloggers like this:
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status