Civil hírek, közleményekKiemelt ügyek

Konferencia Európa jövőjéről

A közelmúltban elindult az Európa jövőjéről szóló konferencia. A kezdeményezés keretében bárki javaslatot tehet az Európa előtt álló kihívásokkal, feladatokkal kapcsolatban. A polgárok, civil szervezetek, a különböző szintű kormányzati és közigazgatási szereplők által közösen kialakított következtetéseket várhatóan 2022. tavaszára készülnek majd el.   

A javaslatok fogadására és az építő jellegű viták lefolytatására több csatorna is rendelkezésre áll. Többnyelvű, magyarul is elérhető internetes portál várja azokat, akiknek új témajavaslata van, illetve az EU által felvetett területeken kívánnak ötleteket, javaslatokat megfogalmazni. A portál nem csak beleszólás lehetőségét biztosítja, hanem áttekintést ad a konferencia valamennyi tevékenységéről, továbbá segíti az egyes területekhez kapcsolódó szakpolitikai álláspontok megismerését is

A közösségek, szervezetek, valamint nemzeti, regionális és helyi szintű hatóságok decentralizált rendezvények szervezésével is kapcsolódhatnak a konferenciához. A jelenléti, online és a „hibrid” rendezvények esetében   Ezekről az eseményekről az említett portál is tájékoztatást ad.  

A konferencia keretében négy európai polgári vitacsoportok alakul. Mindegyik vitacsoport egy-egy tágabb témakört dolgoz fel: 1. értékek és jogok, jogállamiság, biztonság; 2. éghajlatváltozás és környezetvédelem/egészségügy; 3. erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és foglalkoztatás/oktatás, kultúra, ifjúság és sport; digitális átállás; és 4. az EU a világban/Migráció. Az egyes vita csoportokban 200-200 fő, dolgozik majd együtt. A résztvevők harmadát a 16-25 év közötti fiatalok alkotják.   

A konferencia plenáris ülésein az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság képviselői, valamint a nemzeti parlamentek, és a folyamatban résztvevő polgárok képviselői vesznek részt. A plenáris ülésesek a digitális platformon keresztül gyűjtött javaslatokat, valamint a nemzeti és európai polgári vitacsoportok által kidolgozott ajánlásokat vitatják meg.

Konferencia megvalósítást támogató magyar nyelvű portál elérhető: itt

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status