Kiemelt ügyekVeszélyhelyzet

Fontos tájékoztatás a beszámolók elfogadása szempontjából!

A Miskolci Törvényszék Gazdasági Kollégiuma a következő tájékoztatást adta a civil szervezetek testületeinek tényleges személyes jelenléttel megvalósuló üléseivel kapcsolatban:

„A 264/2021. (V. 21.) Korm. rendeletben található rendelkezések értelmében 2021. május hónap 22. napjától a civil szervezetek esetében tényleges jelenléttel az alábbiak szerint gyakorolható a gyülekezés
Zárt térben: csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező tagok/alapítók vehetnek részt.
Szabad téren:

  • 500 főig korlátozás nélkül megtartható a gyűlés, tehát nem kell senkinek védettségi igazolvánnyal rendelkeznie. (Ezesetben tanácsos feltüntetni a szabadtéri megtartás tényét a jegyzőkönyvben.)
  • 500 fő feletti létszám esetén ellenben mindenkinek rendelkeznie kell védettségi igazolvánnyal. (Erre is érdemes utalni a jegyzőkönyvben.)

A fentiek a civil szervezetek döntéshozó-, valamint ügyintéző és képviseleti szerveire egyaránt irányadóak.

Felhívjuk a szervezetek figyelmét, hogy a fenti tájékoztatás csak a megyénkben nyilvántartásba vett szervezetekre vonatkozik!

Felhívjuk a szervezetek figyelmét továbbá arra, hogy a fenti tájékoztatás nem kötelezi a szervezeteket arra, hogy a veszélyhelyzet idején a tényleges jelenlét mellett tartsák meg a döntéshozó és az egyéb szervek ülését. Változatlanul hatályban van a „veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről” szóló 502/2020. (XI. 16.) Korm. rendelet. E rendelet alapján az egyesületek ügyvezetése is jogosult az éves beszámoló elfogadására. Továbbá az egyesületek megtarthatják a közgyűlést elektronikus személyes jelenléttel, illetve ülés tartása nélkül írásban, akár e-mail útján is hozhatnak határozatot.   

Felhívjuk a szervezetek figyelmét arra is, hogy bármely szerv ülését, döntéshozatalát úgy kell megszervezni, hogy a döntéshozatalra jogosult tagok mindegyike részt tudjon venni a döntésben. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező tagok miatt mérlegelni kell, hogy melyik helyszínre hívnak össze gyűlést, ülést a szervezetek.

Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület, mint Civil Központ változatlanul azt szorgalamazza, hogy a még mindig élő járványveszély miatt a szervezetek lehetőség szerint egyelőre még kerüljék a tényleges jelenléttel tartott üléseket. Illetve mindenképp tartsák tiszteletben azon egyesületi/kuratóriumi tagok véleményét, akik egyelőre nem kívánnak személyesen megjelenni ezeken az eseményeken.

Skip to content
%d bloggers like this:
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status