Kiemelt ügyekVeszélyhelyzet

Fontos tájékoztatás a beszámolók elfogadása szempontjából!

A Miskolci Törvényszék Gazdasági Kollégiuma a következő tájékoztatást adta a civil szervezetek testületeinek tényleges személyes jelenléttel megvalósuló üléseivel kapcsolatban:

„A 264/2021. (V. 21.) Korm. rendeletben található rendelkezések értelmében 2021. május hónap 22. napjától a civil szervezetek esetében tényleges jelenléttel az alábbiak szerint gyakorolható a gyülekezés
Zárt térben: csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező tagok/alapítók vehetnek részt.
Szabad téren:

  • 500 főig korlátozás nélkül megtartható a gyűlés, tehát nem kell senkinek védettségi igazolvánnyal rendelkeznie. (Ezesetben tanácsos feltüntetni a szabadtéri megtartás tényét a jegyzőkönyvben.)
  • 500 fő feletti létszám esetén ellenben mindenkinek rendelkeznie kell védettségi igazolvánnyal. (Erre is érdemes utalni a jegyzőkönyvben.)

A fentiek a civil szervezetek döntéshozó-, valamint ügyintéző és képviseleti szerveire egyaránt irányadóak.

Felhívjuk a szervezetek figyelmét, hogy a fenti tájékoztatás csak a megyénkben nyilvántartásba vett szervezetekre vonatkozik!

Felhívjuk a szervezetek figyelmét továbbá arra, hogy a fenti tájékoztatás nem kötelezi a szervezeteket arra, hogy a veszélyhelyzet idején a tényleges jelenlét mellett tartsák meg a döntéshozó és az egyéb szervek ülését. Változatlanul hatályban van a „veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről” szóló 502/2020. (XI. 16.) Korm. rendelet. E rendelet alapján az egyesületek ügyvezetése is jogosult az éves beszámoló elfogadására. Továbbá az egyesületek megtarthatják a közgyűlést elektronikus személyes jelenléttel, illetve ülés tartása nélkül írásban, akár e-mail útján is hozhatnak határozatot.   

Felhívjuk a szervezetek figyelmét arra is, hogy bármely szerv ülését, döntéshozatalát úgy kell megszervezni, hogy a döntéshozatalra jogosult tagok mindegyike részt tudjon venni a döntésben. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező tagok miatt mérlegelni kell, hogy melyik helyszínre hívnak össze gyűlést, ülést a szervezetek.

Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület, mint Civil Központ változatlanul azt szorgalamazza, hogy a még mindig élő járványveszély miatt a szervezetek lehetőség szerint egyelőre még kerüljék a tényleges jelenléttel tartott üléseket. Illetve mindenképp tartsák tiszteletben azon egyesületi/kuratóriumi tagok véleményét, akik egyelőre nem kívánnak személyesen megjelenni ezeken az eseményeken.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status