Civil 1%Kiemelt ügyek

Ne feledkezzen meg róla! Ajánlja fel az SZJA civil 1%-át!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idei évben több mint 5,4 millió adózónak készítette el az szja-bevallási tervezetét. A bevallási tervezeteket a KAÜ azonosítóval (közismertebb nevén ügyfélkapuval) rendelkezők a NAV által üzemeltetett eSZJA-portálon (https://eszja.nav.gov.hu) keresztül érhetik el. Akinek nincs KAÜ-azonosítója (ügyfélkapuja, elektronikus személyi igazolványa, telefonos azonosítója) április 15-én éjfélig kérheti a tervezet postázását.

Az adózóknak idén is lehetősége van arra, hogy a személyi jövedelemadójuk 1%-át valamely arra jogosult civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlják fel.

A rendelkező nyilatkozatokat legkésőbb 2021. május 20-ig lehet kitölteni.    

Hogyan ajálhatja fel a civil 1%-ot?

1. Keresse meg melyek, azok a közhasznú tevékenységet végző és a közvetlen politikai tevékenységektől tartózkodó szervezetek, amelyek jogosultak az 1% felajánlások fogadására!

Az adó 1% fogadására jogosult szervezeteket megtalálja a NAV honlapján:

Közlemény a 2020. rendelkező évre előzetesen regisztrált, szja 1%-os felajánlásra jogosult civil kedvezményezettekről.

Ha elektronikus úton rendelkezik, az e-szja felületen egy beépített kereső is segíti az Önnek tetsző szervezet megtalálását.

2. Válassza ki azt a szervezetet, amelyet támogatni kíván!

Mi természetesen azt ajánljuk, hogy a megyénkben tevékenykedő szervezetet válasszon, amelynek munkájára akár személyesen is rá tud tekinteni.

A megyénkben közel 1800 szervezet jogosult az 1%-ok feogadására. E szervezetek jegyzékét megtalálja táblázatos formában a honlapunkon itt: 1%_Bosod_2021

Azok a szervezetek, amelyek az elmúlt években személyesen vagy a szórólapjaikkal keresték meg a jó szándékú adófizetőket, most is számítanának a felajánlásokra. Csak a járványhelyzet miatt nincs lehetőségük találkozni Önnel!

3. Töltse ki a nyújtsa be a rendelkező nyilatkozatot!

Ha van ügyfélkapu hozzáférése, akkor:

  1. a NAV elektronikus személyi jövedelemadó szolgáltatásán keresztül kitöltheti és be is nyújthatja a nyilatkozatát. https://eszja.nav.gov.hu/
  2. vagy az ÁNYK segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve rendlekezzen 
  3. vagy az ÁNYK segstégével külön is kitölthető és benyújtahtó a 20EGYSZA nyomtatvány.

Rendelkezni papír alapon postán, vagy a NAV ügyfélszolgálatain is lehet:

  1. Ha nincs ügyfélkapu hozzáférése, akkor használhatja a NAV regisztráció nélküli on-line felületét. Itt kitöltheti a nyilatkozatot: https://webnyk.nav.gov.hu/, E felületen nincs mód a közvetlen beküldésre, A nyilatkozatot kitöltés után nyomtatva, zárt borítékban kell postai úton vagy személyesen benyújtani a NAV-hoz.
  2. A személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltheti.
  3. A 20EGYSZA jelű nyomtatványt a bevallástól függetlenül is be lehet nyújtani
  4. Számos szervezet saját nyomtatványt ad ki a rendlekezéshez. Ezek is alkalmasak a rendlkezsére, ha az adattartalmuk megegyezik a 20EGYSZA nyomtatványéval
  5. A munkáltató is vállalhatja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2021. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak. A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.

4. Ha Ön nem tudna személyesen eljárni, akkor is van megoldás!

Ha ön nem tudja személyesen bevinni vagy postázni a rendelkező nyilatkozatot felkérhet rá maga helyett valakit, de mindkét meghatalmazást kell adnia. A mintát megtalálja hozzá: itt

(Sajnos a meghatalmazás hiányában a rendelkező nyilatkozat érvénytelen lesz!)

5. Ha szeretné, hogy a szervezet is tudja, ki volt a Jótevője…

Az szja 1+1%-ról rendelkező nyilatkozatán dönthet úgy, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil szervezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Ha segségre van szüksége keressen meg minket! Munaktársaink ingyenesen nyújtanak tanácsadási és tecnnikai segítséget az 1% felajánlásával kapcsolatban.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status