Civil 1%Kiemelt ügyek

Ne feledkezzen meg róla! Ajánlja fel az SZJA civil 1%-át!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idei évben több mint 5,4 millió adózónak készítette el az szja-bevallási tervezetét. A bevallási tervezeteket a KAÜ azonosítóval (közismertebb nevén ügyfélkapuval) rendelkezők a NAV által üzemeltetett eSZJA-portálon (https://eszja.nav.gov.hu) keresztül érhetik el. Akinek nincs KAÜ-azonosítója (ügyfélkapuja, elektronikus személyi igazolványa, telefonos azonosítója) április 15-én éjfélig kérheti a tervezet postázását.

Az adózóknak idén is lehetősége van arra, hogy a személyi jövedelemadójuk 1%-át valamely arra jogosult civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlják fel.

A rendelkező nyilatkozatokat legkésőbb 2021. május 20-ig lehet kitölteni.    

Hogyan ajálhatja fel a civil 1%-ot?

1. Keresse meg melyek, azok a közhasznú tevékenységet végző és a közvetlen politikai tevékenységektől tartózkodó szervezetek, amelyek jogosultak az 1% felajánlások fogadására!

Az adó 1% fogadására jogosult szervezeteket megtalálja a NAV honlapján:

Közlemény a 2020. rendelkező évre előzetesen regisztrált, szja 1%-os felajánlásra jogosult civil kedvezményezettekről.

Ha elektronikus úton rendelkezik, az e-szja felületen egy beépített kereső is segíti az Önnek tetsző szervezet megtalálását.

2. Válassza ki azt a szervezetet, amelyet támogatni kíván!

Mi természetesen azt ajánljuk, hogy a megyénkben tevékenykedő szervezetet válasszon, amelynek munkájára akár személyesen is rá tud tekinteni.

A megyénkben közel 1800 szervezet jogosult az 1%-ok feogadására. E szervezetek jegyzékét megtalálja táblázatos formában a honlapunkon itt: 1%_Bosod_2021

Azok a szervezetek, amelyek az elmúlt években személyesen vagy a szórólapjaikkal keresték meg a jó szándékú adófizetőket, most is számítanának a felajánlásokra. Csak a járványhelyzet miatt nincs lehetőségük találkozni Önnel!

3. Töltse ki a nyújtsa be a rendelkező nyilatkozatot!

Ha van ügyfélkapu hozzáférése, akkor:

  1. a NAV elektronikus személyi jövedelemadó szolgáltatásán keresztül kitöltheti és be is nyújthatja a nyilatkozatát. https://eszja.nav.gov.hu/
  2. vagy az ÁNYK segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve rendlekezzen 
  3. vagy az ÁNYK segstégével külön is kitölthető és benyújtahtó a 20EGYSZA nyomtatvány.

Rendelkezni papír alapon postán, vagy a NAV ügyfélszolgálatain is lehet:

  1. Ha nincs ügyfélkapu hozzáférése, akkor használhatja a NAV regisztráció nélküli on-line felületét. Itt kitöltheti a nyilatkozatot: https://webnyk.nav.gov.hu/, E felületen nincs mód a közvetlen beküldésre, A nyilatkozatot kitöltés után nyomtatva, zárt borítékban kell postai úton vagy személyesen benyújtani a NAV-hoz.
  2. A személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltheti.
  3. A 20EGYSZA jelű nyomtatványt a bevallástól függetlenül is be lehet nyújtani
  4. Számos szervezet saját nyomtatványt ad ki a rendlekezéshez. Ezek is alkalmasak a rendlkezsére, ha az adattartalmuk megegyezik a 20EGYSZA nyomtatványéval
  5. A munkáltató is vállalhatja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2021. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak. A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.

4. Ha Ön nem tudna személyesen eljárni, akkor is van megoldás!

Ha ön nem tudja személyesen bevinni vagy postázni a rendelkező nyilatkozatot felkérhet rá maga helyett valakit, de mindkét meghatalmazást kell adnia. A mintát megtalálja hozzá: itt

(Sajnos a meghatalmazás hiányában a rendelkező nyilatkozat érvénytelen lesz!)

5. Ha szeretné, hogy a szervezet is tudja, ki volt a Jótevője…

Az szja 1+1%-ról rendelkező nyilatkozatán dönthet úgy, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil szervezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Ha segségre van szüksége keressen meg minket! Munaktársaink ingyenesen nyújtanak tanácsadási és tecnnikai segítséget az 1% felajánlásával kapcsolatban.

Skip to content
%d bloggers like this:
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status