HírekKiemelt ügyek

Veszélyhelyzet és szigorítások!

A Kormány a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletében kihirdette a veszélyhelyzetet. A veszélyhelyzet kihirdetését a koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, az emberek egészségének és életének megóvása indokolja. A veszélyhelyzet ideje alatt a járványhelyzettel összefüggő intézkedésekről a rendeletek útján dönt a Kormány. A Kormány az állampolgárok együttműködését is kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában. A Kormány a most kihirdetett veszélyhelyzet bevezetésével egyidejűleg rendeletet alkotott a védelmi szabályok szigorításáról. A civil szervezeteket is érinthető szabályok lényegét az alábbiakban fogaljuk össze. A veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló 479/2020. (XI. 3.) Korm. rendelete elérhető ezen a linken.

Kijárási korlátozás

Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez nem vonatkozik azokra, akik ebben az időszakban munkájukat végzik, illetve a munkahelyükre vagy a munkahelyükről haza utaznak. A jogszabály megengedi, hogy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal szintén lehessen közterületen tartózkodni.

Koncertek, zenés rendezvények szervezése

Csak az előre megváltott ülőhellyel igénybe vehető zenei eseményeket lehet szervezni, tartani és látogatni.    Tilos olyan nyilvános, vagy zártkörű rendezvényt szervezni és látogatni, amelynek fő szolgáltatása bármilyen válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás. amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

Rendezvények szervezése

Bármilyen kulturális, előadóművészeti és sportesemény akkor tartható meg, ha a nézőtéren a nézők – a páholyok kivételével:

  • csak minden harmadik ülőhelyet foglalják el (két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni) és
  • a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el,

az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot kell biztosítani

A nézők a 1,5 méteres távolságot kötelesek egymástól megtartani a nézőtéren kívül is, különösen a páholyokban, a kulturális vagy sportrendezvény szünetében, a kulturális vagy sportrendezvény létesítményének területén, illetve a kulturális vagy sportrendezvény helyszínén található vendéglátó üzletben.

A védelmi intézkedések betartásáról és az ahhoz szükséges feltételek biztosításáról a kulturális vagy sportrendezvény szervezője, illetve a kulturális vagy sportrendezvény helyszínének üzemeltetője köteles gondoskodni.  A szervező, az üzemeltető, illetve a szervező vagy az üzemeltető alkalmazottja köteles kizárni a rendezvényről azt, aki a felszólítás ellenére sem tartja be a védelmi intézkedéseket.

A közművelődési intézmények, közöségi színterek látogatása

A közművelődési intézmények (muzeális intézmények, a nyilvános könyvtárak, kép- és hangarchívumok, közművelődési intézmények, közösségi színterek, valamint integrált kulturális intézmények látogathatók.  De ezekben az intézményekben is kötelesek egymástól 1,5 méter távolságot tartani a látogatók. Azt a személyt, aki az üzemeltető, vagy az üzemeltető alkalmazottjának felszólítására sem tartja meg a másik személytől az 1,5 méter távolságot, az üzemeltető vagy az üzemeltető alkalmazottja köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a helyiséget, illetve a területet elhagyja.

Szankciók

A rendeletben foglalt kötelezettségek betartását a rendőrség ellenőrzi. A rendőrség figyelmeztethet a) figyelmeztetést alkalmazhat, bírságot szabhat ki (100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedhet), illetve ideiglenesen bezártathatja a helyszínt, illetve sportlétesítményeket kötelezheti arra, hogy a soron következő sportrendezvényeket zártkapus formában tartsák meg.   

A korlátozások világosak a kulturális és sportrendezvények szervezésével kapcsolataban. Ugyanakkor nem terjednek ki az információs, tudományos, stb. események szabályozására. 

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status