Július 1-től kötelező a számlák adatainak továbbítása a NAV felé

július 1-től minden civil szervezetnek, amelyik számlát állít ki egy másik belföldi adószámml rendelkező szervezetnek, cégnek, intézménynek, egyéni vállalkozónak, vagy adószámmal rendelkező magánszemélynek kötelező adatot szolgáltatnia a NAV felé. Az adatszolgáltatás a számla kötelező tartalmi elemeinek továbbítását jelenti. Az adatszolgáltatás akkor is kötelező, ha számla nem tartalmaz áfát.

Az adatszolgáltatásnak 2 módon lehet eleget tenni.

  • Ha a szervezet meg kívánja tartani a kézi számlázást, tehát változatlanul számlatömböt használ majd, akkor a kötelező adatokat a számlakiállítását követő 4 napon belül rögzíteni kell a NAV Online Számla rendszerébe. (Ha az áfa összege meghaladja az 500.000 Ft-ot az adatszolgáltatási ez a határidő még rövidebb, gyakorlatilag egy nap.)
  • A másik lehetőség, hogy a szervezet (ha eddig nem tette meg) átáll az elektronikus számlázásra. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy olyan számlázó programot vagy applikációt kezd el használni, ami a kiállított számlákat automatikusan megküldi az Adóhatóságnak. Számos ingyenes, az automatikus adattovábbításra képes számlázó program, illetve alkalmazás is létezik. Többek között a NAV is kínál ilyen programot, amely elérhető   https://szamlazo.nav.gov.hu/ címen, illetve mobil applikációt is fejlesztett, amelynek részleteiről itt lehet olvasni: https://www.nav.gov.hu/nav/ado/afa/Mobilapplikacion_is_e20200605.html

Az adatszolgáltatási kötelezettségnek teljesítéséhez a szervezetet mindenképp regisztrálni kell a NAV Online Számla rendszerébe https://onlineszamla.nav.gov.hu/. A regisztrációra szükség van akkor is, ha számlatömböt használ a szervezet és akkor is, ha számlázó programot, alkalmazást vesz igénybe. A regisztrációhoz szükséges, hogy a szervezet törvényes képviselője vagy állandó meghatalmazottja rendelkezzen ügyfélkapu hozzáféréssel.  E nélkül a bejelentkezési folyamatot elindítani sem lehet.

A szervezet képviselője helyett az állandó meghatalmazott adataival is lehet regisztrálni a NAV rendszerébe. De a szervezet nevében csak olyan állandó meghatalmazott járhat el, akit a szervezet előzetesen bejelent (vagy már korábban bejelentett) a NAV felé (EGYKE nyomtatványon, vagy ennek bevezetése előtt a T180-as nyomtatványon).  Az állandó meghatalmazott bejelentéséhez azonban nem elegendő a törvényes képviselő ügyfélkapu hozzáférése. A szervezet csak a cégkapu hozzáféréssel tud állandó meghatalmazottat bejelenteni a NAV felé.

Nincs konkrét határidő megszabva, hogy meddig kell bejelentkeznie egy szervezetnek a NAV rendszerébe. Gyakorlatilag legkésőbb addig kell regisztrálni a szervezetet, ameddig július 1-jét követően az első számláját kiállítja.

Az adatszolgáltatási kötelezettség a számlákra vonatkozik. Nem kell rögzíteni a megrendelés, szállítás, teljesítés egyéb dokumentumait. Nem kell továbbítani a nyugták adatait sem. Egyelőre csak az adószámmal rendelkező gazdálkodók közötti ügyletekben keletkezett számlák adataira vonatkozik a kötelezettség, de 2021. január 1-től minden számlára kiterjed majd.

Az adatszolgáltatás elmulasztása, vagy hibás teljesítése komoly bírságot vonhat maga után, számlaként akár 500 ezer forint büntetést is kaphat a szervezet. Ezért mindenképp fontos tájékozódni a NAV már említett oldalán:  https://onlineszamla.nav.gov.hu/

Skip to content
%d bloggers like this:
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status