Veszélyhelyzet

Az egyesületek működése a veszélyhelyzet idején

A veszélyhelyzet idején nem lehet üléseket, egyeztetéseket tartani. A 102/2020. Korm. rendelet azonban lehetővé teszi, hogy a jogi személyek köztük az egyesületek működtetését. A honlapunkon közzétett prezentáció nem az említett rendelet egyszerű ismertetésére törekszik. Azt szeretnénk bemutatni, hogy az egyesületek különböző szerveinek együttműködésébe és döntéshozatalába miként építhetők be a szabályok.  Amennyire lehet igyekszünk konkrétan végig venni a döntések előkészítésnek, meghozatalának, közlésének menetét.  Külön bemutatjuk, hogy miként kell alkalmazni a szabályokat a közgyűlési döntések meghozatalánál. illetve az elnökségek és felügyelő bizottságok esetében. A prezentáció tartalmazza azokat a pontokat is, amely a vezető tisztségviselőkre vonatkoznak.

A téma azért érdemel különös figyelmet, mert a rendeletnek vannak olyan elemei, amelyeket érdemes lehet alkalmaznia a szervezeteknek azután is, hogy a veszélyhelyzet megszűnik. Az elektronikus eszközök használatának, az írásos döntéshozatalnak, az ülés tartása nélküli határozathozatalnak a normál időkben is helye lehetne az alapszabályokban. Természetesen vannak a rendeletnek olyan pontjai, amelyek tényleg csak átmeneti jellegűek, és a helyzet normalizálódásával biztosan el fognak tűnni. Normál időben nem lehet olyan helyzetet elképzelni, hogy egy civil szervezet tisztségviselője ne dönthessen szabadon a lemondásáról. S végül, de nem utolsósorban előfordulnak a rendeletben olyan eljárások is, amelyek korábban nem éltek, de  talán hasznos lenne, hosszabb távon is megtartani őket. A rendkívüli helyzet kikényszerítette, hogy legyen ingyenes és nem is különösebben körülményes megoldása az e-mailben küldött iratok hitelesítésének.

A przentáció letölthető: innen

egyesület_veszhelyzet_alaírt
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status