Veszélyhelyzet

Az alapítványok működése veszélyhelyzet idején

A veszélyhelyzet idején nem lehet üléseket, egyeztetéseket tartani. A 102/2020. Korm. rendelet azonban lehetővé teszi, hogy a jogi személyek köztük az alapítványok működtetését. A honlapunkon közzétett prezentáció nem az említett rendelet egyszerű ismertetésére törekszik. Azt szeretnénk bemutatni, hogy az alapítványok különböző szerveinek együttműködésébe és döntéshozatalába miként építhetők be a szabályok.  Az áttekintés azért fontos, mert az alapítványok esetében nem is mindig egyértelmű. hogy miként kell és lehet alkalmazni a jogszabályt.  Amennyire lehet igyekszünk konkrétan végig venni a döntések előkészítésnek, meghozatalának, közlésének menetét.  Külön bemutatjuk, hogy miként járhatnak el az alapítók akkor ha egyedül vagy másokkal együtt gyakorolják a jogaikat. Ismertetjük az elektronikus eszközök használatával megtatott ülések, illetve az írásos döntéshozatal szabályait. A prezentáció tartalmazza az alapítványon belül működő testületek működésére vonatkozó rendelkezések alkalmazásának kérdéseit, illetve azokat a pontokat is, amely a vezető tisztségviselőkre vonatkoznak.

A téma azért érdemel különös figyelmet, mert a rendeletnek vannak olyan elemei, amelyeket érdemes lehet alkalmaznia a szervezeteknek azután is, hogy a veszélyhelyzet megszűnik. Az elektronikus eszközök használatának, az írásos döntéshozatalnak, az ülés tartása nélküli határozathozatalnak a normál időkben is helye lehetne az alapító okiratokban. Természetesen vannak a rendeletnek olyan pontjai, amelyek tényleg csak átmeneti jellegűek, és a helyzet normalizálódásával biztosan el fognak tűnni. Normál időben nem lehet olyan helyzetet elképzelni, hogy egy civil szervezet tisztségviselője ne dönthessen szabadon a lemondásáról. S végül, de nem utolsósorban előfordulnak a rendeletben olyan eljárások is, amelyek korábban nem éltek, de  talán hasznos lenne, hosszabb távon is megtartani őket. A rendkívüli helyzet kikényszerítette, hogy legyen ingyenes és nem is különösebben körülményes megoldása az e-mailben küldött iratok hitelesítésének.

A prezentáció letöltése: innen

alapítvany_veszelyhelyzet_veg_alairt
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status