Hírek

Törvénykezési szünet

A bíróságokon megkezdődött a nyári törvénykezési szünet, melynek hatása kiterjed a civil eljárásokra is. Emiatt a 2019. július 15-augusztus 20 közé eső határidők teljesítésének időpontja kitolódik. Figyelembe véve a szolgáltatási igényeket és a nyári szabadságolást a Civil Információs Centrum is „takarék módban” működik.

 

A bíróságokon 2019. július 15-én kezdődött és augusztus 20-ig tart a törvénykezési szünet. A szünet érinti a civil eljárásokat is. A legtöbb civil eljárás – beleértve a nyilvántartásba vételt, a változás bejegyzést, közhasznú jogállás megszerzését, illetve az ezekkel kapcsolatos hiánypótlásokat is – napokban adja meg a határidőket. E határidők teljesítésénél nem kell figyelembe venni a törvénykezési szünet időszakára eső napokat.  Ez példákkal szemléltetve azt jelenti, hogy:

  • egy július 4-én kézbekapott végzés teljesítésére szabott 15 napos határidő nem július 19-én, hanem augusztus 25-én jár le (a teljesítési időből a törvénykezési szünet előtt eltelik 10 nap, a szünet utánra esik 5 nap).
  • egy július 13-án kézbekapott végzés 8 napos határidőt szab a teljesítésre, akkor a határidő nem július 21-én, hanem augusztus 27-én jár le (a teljesítési időből a törvénykezési szünet előtt eltelik 1 nap, a szünet utánra esik 7 nap).

A civil eljárások esetében kivételes esetnek számít a hónapokban vagy években megállapított határidő (pl. a végelszámolás lefolytatására három év áll rendelkezésre). Amennyiben a hónapokban vagy években megállapított határidő a törvénykezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának megfelel, ha ez a nap is a törvénykezési szünet idejére esik, a határidő a törvénykezési szünetet követő első napon jár le. E példákkal szemléltetve azt jelenti, hogy:

  • ha a teljesítés határideje augusztus 4-én járna le, akkor a következő hónap sorszám szerint azonos napja szeptember 4. lesz a határidő.
  • de, ha a teljesítés határideje július 19-én járna le, akkor az ezt következő hónap azonos sorszámú napja (augusztus 19.) is a törvénykezési szünet idejére esne. Ezért lesz a határidő a törvénykezési szünet utáni első nap, tehát augusztus 21.

A törvénykezési szünet ideje alatt az ügyfélfogadás rendje is változik. A Miskolci Törvényszéken civil szervezeteket ügyeivel foglalkozó kezelőiroda rövidített ügyfélfogadási időben, minden hétköznap 9 órától 10 óráig áll nyitva az ügyfelek előtt.

Szervezetünk munkatársai a szolgáltatási igényeket, illetve a törvénykezési szünetet figyelembe véve nagyobbrészt szintén a július 15. augusztus 20 közötti időszakban veszik ki a szabadságukat. Emiatt a Civil Információs Centrum csökkentett kapacitással működik. A nyár minden napján a megszokott nyitvatartási rendben várunk mindenkit, de egyes ügyek átfutási ideje kitolódhat, illetve elképzelhető, hogy egy adott ügyben, nem tudunk azonnali tanácsadást biztosítani.  Kérjük, a szervezeteket lehetőleg előzetesen telefonon, vagy e-mailben egyeztessenek időpontot velünk, ha a nyári időszakban személyes tanácsadásra van szükségük. Tájékoztatjuk továbbá a szervezeteket, hogy jogi, közhasznúsági tanácsadást, iratszerkesztési feladatokat a 2019. július 22-augusztus 12. között a szabadságolások miatt nem tudjuk teljesíteni.  

 

Köszönjük a megértésüket!  Ígérjük, hogy Karácsonyig már nem fogunk ilyesmivel előállni!

 

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status