Hírek

Törvénykezési szünet

A bíróságokon megkezdődött a nyári törvénykezési szünet, melynek hatása kiterjed a civil eljárásokra is. Emiatt a 2019. július 15-augusztus 20 közé eső határidők teljesítésének időpontja kitolódik. Figyelembe véve a szolgáltatási igényeket és a nyári szabadságolást a Civil Információs Centrum is „takarék módban” működik.

 

A bíróságokon 2019. július 15-én kezdődött és augusztus 20-ig tart a törvénykezési szünet. A szünet érinti a civil eljárásokat is. A legtöbb civil eljárás – beleértve a nyilvántartásba vételt, a változás bejegyzést, közhasznú jogállás megszerzését, illetve az ezekkel kapcsolatos hiánypótlásokat is – napokban adja meg a határidőket. E határidők teljesítésénél nem kell figyelembe venni a törvénykezési szünet időszakára eső napokat.  Ez példákkal szemléltetve azt jelenti, hogy:

  • egy július 4-én kézbekapott végzés teljesítésére szabott 15 napos határidő nem július 19-én, hanem augusztus 25-én jár le (a teljesítési időből a törvénykezési szünet előtt eltelik 10 nap, a szünet utánra esik 5 nap).
  • egy július 13-án kézbekapott végzés 8 napos határidőt szab a teljesítésre, akkor a határidő nem július 21-én, hanem augusztus 27-én jár le (a teljesítési időből a törvénykezési szünet előtt eltelik 1 nap, a szünet utánra esik 7 nap).

A civil eljárások esetében kivételes esetnek számít a hónapokban vagy években megállapított határidő (pl. a végelszámolás lefolytatására három év áll rendelkezésre). Amennyiben a hónapokban vagy években megállapított határidő a törvénykezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának megfelel, ha ez a nap is a törvénykezési szünet idejére esik, a határidő a törvénykezési szünetet követő első napon jár le. E példákkal szemléltetve azt jelenti, hogy:

  • ha a teljesítés határideje augusztus 4-én járna le, akkor a következő hónap sorszám szerint azonos napja szeptember 4. lesz a határidő.
  • de, ha a teljesítés határideje július 19-én járna le, akkor az ezt következő hónap azonos sorszámú napja (augusztus 19.) is a törvénykezési szünet idejére esne. Ezért lesz a határidő a törvénykezési szünet utáni első nap, tehát augusztus 21.

A törvénykezési szünet ideje alatt az ügyfélfogadás rendje is változik. A Miskolci Törvényszéken civil szervezeteket ügyeivel foglalkozó kezelőiroda rövidített ügyfélfogadási időben, minden hétköznap 9 órától 10 óráig áll nyitva az ügyfelek előtt.

Szervezetünk munkatársai a szolgáltatási igényeket, illetve a törvénykezési szünetet figyelembe véve nagyobbrészt szintén a július 15. augusztus 20 közötti időszakban veszik ki a szabadságukat. Emiatt a Civil Információs Centrum csökkentett kapacitással működik. A nyár minden napján a megszokott nyitvatartási rendben várunk mindenkit, de egyes ügyek átfutási ideje kitolódhat, illetve elképzelhető, hogy egy adott ügyben, nem tudunk azonnali tanácsadást biztosítani.  Kérjük, a szervezeteket lehetőleg előzetesen telefonon, vagy e-mailben egyeztessenek időpontot velünk, ha a nyári időszakban személyes tanácsadásra van szükségük. Tájékoztatjuk továbbá a szervezeteket, hogy jogi, közhasznúsági tanácsadást, iratszerkesztési feladatokat a 2019. július 22-augusztus 12. között a szabadságolások miatt nem tudjuk teljesíteni.  

 

Köszönjük a megértésüket!  Ígérjük, hogy Karácsonyig már nem fogunk ilyesmivel előállni!

 

Skip to content
%d bloggers like this:
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status