Egyéb kategóriaHírekPraktikumTanácsadás

Közelgő határidők

Május 20.

Az adófizetők  a személyi jövedelemadójuk 1 % -át egy regisztrált civil szervezet javára ajánlhatják fel. Az adójuk további 1%-ával valamely technikai számmal rendelkező egyházat vagy a Nemzeti Tehetség Programot támogathatják. 

Fontos, hogy a 2019. május 20-ai határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

Bővebb információ: ezen a linken

 

Május 31.

Beszámoló és közhasznúsági melléklet beküldése!

A civil szervezetek a 2018. évről szóló beszámolójukat és a közhasznúsági mellékletet május 31.ig kötelesek megküldeni az Országos Bírósági Hivatal részére.  Csak a nem közhasznú jogállású egyesületek, alapítványok továbbíthatják postai úton, papír alapon –- eredetben vagy hitelesített másolatban – a beszámolójukat és közhasznúsági mellékletet az OBH felé.  Az elektronikus eljárásra kötelezett szervezetek az ÁNYK program használatával az Ügyfélkapun keresztül teljesíthetik a kötelezettségüket.

Figyelem!

A beszámoló és közhasznúsági mellékletet az erre a célra szolgáló formanyomtatványon kell benyújtani!

A 2018. évről szóló beszámoló és közhasznúsági melléklet az elektronikus eljárást választó, vagy arra kötelezett szervezetek a rájuk vonatkozó elektronikus nyomtatványon teljesíthetik:

  • PK-441: Beszámoló egyszeres könyvvitel (2018. év)
  • vagy
  • PK-442: Beszámoló kettős könyvvitel (2018. év)

A papír alapú beküldéshez használható nyomtatványok:   

  • PK-441P: Papír alapú beszámoló egyszeres könyvvitel (2018. év)
  • vagy
  • PK-442P: Papír alapú beszámoló kettős könyvvitel (2018. év)

Amennyiben a szervezet még nem tett eleget a 2017. évi beszámolási kötelezettségének ezt is 2019. május 31-ig pótolhatja anélkül, hogy bírságot kapna!   

A nyomtatványok elérhetők ezen az oldalon: beszámoló nyomtatványok

Bővebb információ ezen a linken

 

Május 31.

Társasági adóbevallás, illetve az azt helyettesítő nyilatkozat benyújtása

Minden civil szervezetnek kötelező társasági adóbevallást vagy az azt helyettesítő egyszerűsített adónyilatkozat (TAONY) benyújtani.
A TAONY-t akkor nyújthatja be az alapítvány, egyesület, szövetség, közalapítvány, stb. ha az adóévben nem volt vállalkozási tevékenységből származó bevétele, illetve nem is számolt el a vállalkozási tevékenységéhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást.

Figyelni kell rá, hogy az ingatlan-hasznosítása a társasági adó bevallási kötelezettséget teremt akkor is, ha annak nem volt pozitív eredménye! 

Amennyiben az érintett szervezet a nyilatkozat megtételét elmulasztotta, úgy az adott adóévre vonatkozóan társasági adóbevallást kell benyújtania. Az adózónak társasági adóbevallást kell benyújtania akkor is, ha soron kívüli elszámolási kötelezettségének tesz eleget. 

 

Május 31.

SZJA 1% elszámolás

A 2017-ben átutalt összegről az elszámolási kötelezettséget a 17KOZ jelű nyomtatványon (közleményen) kell teljesíteni. Az elszámolás azt tartalmazza, hogy a 2017-ben kiutalt összeget miként használta fel a szervezet 2018. december 31-ig. Illetve tartalékol-e valamekkora összeget belőle, amit 2019. december 31-ig kíván felhasználni. 

 

Május 31.

KSH adatszolgáltatás

Május 31 határidővel kell teljesítenie a civil és egyéb nonprofit szervezeteknek a KSH irányában a kötelező adatszolgáltatási kötelezettségüket!

Valamennyi érintett szervezetnek az OSAP 1156 számú „Statisztikai jelentés a civil és egyéb nonprofit szervezetek tevékenységéről” című elektronikus kérdőívet kell benyújtania a KSH-ELEKTRA rendszeren keresztül!

 

Bővebb információ ezen a linken.

Skip to content
%d bloggers like this:
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status