Egyéb kategóriaHírekPraktikumTanácsadás

Közelgő határidők

Május 20.

Az adófizetők  a személyi jövedelemadójuk 1 % -át egy regisztrált civil szervezet javára ajánlhatják fel. Az adójuk további 1%-ával valamely technikai számmal rendelkező egyházat vagy a Nemzeti Tehetség Programot támogathatják. 

Fontos, hogy a 2019. május 20-ai határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

Bővebb információ: ezen a linken

 

Május 31.

Beszámoló és közhasznúsági melléklet beküldése!

A civil szervezetek a 2018. évről szóló beszámolójukat és a közhasznúsági mellékletet május 31.ig kötelesek megküldeni az Országos Bírósági Hivatal részére.  Csak a nem közhasznú jogállású egyesületek, alapítványok továbbíthatják postai úton, papír alapon –- eredetben vagy hitelesített másolatban – a beszámolójukat és közhasznúsági mellékletet az OBH felé.  Az elektronikus eljárásra kötelezett szervezetek az ÁNYK program használatával az Ügyfélkapun keresztül teljesíthetik a kötelezettségüket.

Figyelem!

A beszámoló és közhasznúsági mellékletet az erre a célra szolgáló formanyomtatványon kell benyújtani!

A 2018. évről szóló beszámoló és közhasznúsági melléklet az elektronikus eljárást választó, vagy arra kötelezett szervezetek a rájuk vonatkozó elektronikus nyomtatványon teljesíthetik:

  • PK-441: Beszámoló egyszeres könyvvitel (2018. év)
  • vagy
  • PK-442: Beszámoló kettős könyvvitel (2018. év)

A papír alapú beküldéshez használható nyomtatványok:   

  • PK-441P: Papír alapú beszámoló egyszeres könyvvitel (2018. év)
  • vagy
  • PK-442P: Papír alapú beszámoló kettős könyvvitel (2018. év)

Amennyiben a szervezet még nem tett eleget a 2017. évi beszámolási kötelezettségének ezt is 2019. május 31-ig pótolhatja anélkül, hogy bírságot kapna!   

A nyomtatványok elérhetők ezen az oldalon: beszámoló nyomtatványok

Bővebb információ ezen a linken

 

Május 31.

Társasági adóbevallás, illetve az azt helyettesítő nyilatkozat benyújtása

Minden civil szervezetnek kötelező társasági adóbevallást vagy az azt helyettesítő egyszerűsített adónyilatkozat (TAONY) benyújtani.
A TAONY-t akkor nyújthatja be az alapítvány, egyesület, szövetség, közalapítvány, stb. ha az adóévben nem volt vállalkozási tevékenységből származó bevétele, illetve nem is számolt el a vállalkozási tevékenységéhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást.

Figyelni kell rá, hogy az ingatlan-hasznosítása a társasági adó bevallási kötelezettséget teremt akkor is, ha annak nem volt pozitív eredménye! 

Amennyiben az érintett szervezet a nyilatkozat megtételét elmulasztotta, úgy az adott adóévre vonatkozóan társasági adóbevallást kell benyújtania. Az adózónak társasági adóbevallást kell benyújtania akkor is, ha soron kívüli elszámolási kötelezettségének tesz eleget. 

 

Május 31.

SZJA 1% elszámolás

A 2017-ben átutalt összegről az elszámolási kötelezettséget a 17KOZ jelű nyomtatványon (közleményen) kell teljesíteni. Az elszámolás azt tartalmazza, hogy a 2017-ben kiutalt összeget miként használta fel a szervezet 2018. december 31-ig. Illetve tartalékol-e valamekkora összeget belőle, amit 2019. december 31-ig kíván felhasználni. 

 

Május 31.

KSH adatszolgáltatás

Május 31 határidővel kell teljesítenie a civil és egyéb nonprofit szervezeteknek a KSH irányában a kötelező adatszolgáltatási kötelezettségüket!

Valamennyi érintett szervezetnek az OSAP 1156 számú „Statisztikai jelentés a civil és egyéb nonprofit szervezetek tevékenységéről” című elektronikus kérdőívet kell benyújtania a KSH-ELEKTRA rendszeren keresztül!

 

Bővebb információ ezen a linken.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status