Egyéb kategória

Köszöntő a Civilek Napján!

A Civilek Napján, február 1-én a polgárok önszerveződése, valamint a civil szervezetek által az emberek és közösségek érdekében végzett szolgálat előtt tisztelgünk. Az alapítványok, egyesületek munkájával naponta találkoznak az emberek, az általuk végzett szolgálat hasznát is naponta érzékelik. Legfeljebb nem gondolják át, hogy kik állnak az iskolai kirándulások, a települési ünnepek, a jótékonysági kezdeményezések, a sportolási, kulturális, szabadidős lehetőségek mögött. Gyakran az civilek munkája által fordulnak jobbra az emberi sorsok és válik élhetőbbé a világunk.

Az állam többek között a Nemzeti Együttműködési Alap – jelenleg is elérhető – pályázatain keresztül támogatja a civil szervezetek működését, közösségi munkáját. A pénzügyi támogatás mellett segítséget jelent az is, hogy a civil szervezetek ingyenesen jutahatnak információs, tanácsadási és képzési szolgáltatásokhoz. A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságával együttműködő civil információs centrumok szolgáltatásai révén a szervezetek könnyebben tudnak eleget tenni a jogi, számviteli, adminisztrációs kötelezettségeiknek, Továbbá a CIC hálózaton keresztül forrásokat, partnereket találhatnak a kezdeményezéseikhez.

Megyénkben 2015 óta az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) birtokolja a civil információs centrum címet. Az ERKE nyújtja azokat a térítés nélküli szolgáltatásokat, amelyek által a szervezetek, valamint a velük kapcsolatba kerülő vállalkozások, intézmények könnyebben tudnak megbirkózni a kötelezettségekkel, illetve könnyebben találják meg a forrásokat és partnereket a kezdeményezéseikhez.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mintegy 3.900 egyesület, alapítvány, szövetség működik.   Ezek között vannak olyanok, amelyek látszólag apró, de azért fontos ügyekkel foglalkoznak. Illetve vannak olyanok is, amelyek munkája sokak életminőségén javít. Közös vonásuk azonban, hogy annak mértékében tudnak kiteljesedni, amennyire képesek bizalmat építeni a polgárok és az őket befogadó szűkebb és tágabb közösség irányában. Az elnyert bizalom tükröződik vissza az adományokban, az SZJA 1% felajánlásokban, és természetesen annak több ezer önkéntes segítőnek a tevekénységében is, akik civil szervezetek „szárnyai alatt” munkálkodnak.

A Civilek Napján szervezett programjaink során fiatalok elérése kap külön hangsúlyt. Nem gondoljuk, hogy a fiatalok érdektelenek lennének. A civil szféra pedig elég rugalmas ahhoz, hogy új módszerekkel, vonzó ügyekkel, hiteles emberek támogatásával bekapcsolja a fiatalokat a közösségek életébe. Ez természetesen jelentős kihívás. Egyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a fiatalokat elérni szándékozó civil szervezeteknek nagyon látványosan, mégis rendszeresen és türelmesen kell működnie ahhoz, hogy be tudják vonni az élethelyzetükből, életkori sajátosságaikból fakadóan is a gyorsabb tempóra és azonnali elismerésre vágyó fiatalokat.  A fiatalok „akcióhősök”. Messzemenően lehet rájuk számítani a rendezvények, az on-line és a valóságban megvalósuló akciók, kampányok során. Ezeken keresztül vezet az út ahhoz, hogy a mostani fiatalok az életpályájuk későbbi szakaszában átvegyék a stafétát a mai civil szervezeti munkatársaktól és vezetőktől.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status