Hírek

Vacsora az adományozási kultúra népszerűsítése érdekében


Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület – Zala Megyei Civil Információs Centrum meghívására Zalaegerszegre látogattunk.

dav

Az adományozási kultúra népszerűsítése érdekében szervezett vacsorát a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület. A Civil Információs Centrum címet birtokló szervezet zalaegerszegi rendezvénye olyan vállalkozások számára kínált találkozási lehetőséget, amelyek rendszeresen állnak a helyi közösségek, illetve a polgárok számára fontos ügyek mögé. A rendhagyó ”üzleti est” közösségi értékét emelte az is, hogy a vacsorára a zalai civil szervezetek által ajánlott, a támogatói szerepükért tiszteletet érdemlő vállalkozások kaptak meghívást.

A vacsora résztvevőit elsőként Vigh László – országgyűlési képviselő, a Zalaegerszegi tesztpálya miniszteri biztosa köszöntötte. A térség képviselője többek között a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház példáján mutatta be, hogy a helyi vállalkozások az erősödő gazdasági és foglalkoztatási teljesítményük mellett joggal lehetnek büszkék a társadalmi részvételükre is.  Zalaegerszeg polgármestere, Balaicz Zoltán köszöntőjében elmondta, hogy az Önkormányzat is igyekszik elismerni a vállalkozások adományozó, támogató szerepét.  Az Önkormányzat által alapított „Sport Mecénása” a „Kultúra Mecénása” díjak ezt a szándékot jelenítik meg.

dav

Szalay-Bobrovniczky Vince Civil és Társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes-államtitkár üdvözölte és követendő példának állította a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület kezdeményezését. A helyettes-államtitkár felhívta a résztvevők figyelmét a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2018. január 16-án megjelent pályázataira. E pályázatok is épp azoknak közösségi értékekből, igényekből építkező civil szervezeteknek és kezdeményezéseknek nyújtanak segítséget, mint amelyek mellé az adományozók is szívesen felsorakoznak. Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta továbbá, hogy a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes-Államtitkársága a NEA támogatása mellett a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület – Zala Megyei Civil Információs Centrum (CIC) szolgáltatásainak pénzügyi és szakmai támogatásán keresztül is hozzájárul a megye civil életének gazdagításához.   

Az „Adományozók Vacsorája” meglepő módon legkevésbé a pénzről szólt. Ebben talán szerepe volt annak is, hogy a fehér asztal melletti beszélgetések olyan példák nyomán bontakoztak ki, amelyek sokrétűen  mutatták be a társadalmi felelősségvállalás, adományozás tárgykörét . A zalaegerszegi Belga Étterem és Söröző, illetve a vele közös jószolgálatot vállaló helyi vállalkozások már több, mint tíz óvoda udvarát újították meg, miközben számos jótékonysági rendezvényt  is szervezetek (pl. Mikulás udvar). Esetükben az önkéntes munka, a szervezési, üzleti tudásuk, kapcsolataik megosztása az, ami sokszorosára növeli a pénzbeli támogatás értékét. A helyi tévé által készített a játszóterek felújításáról szóló tudósítás megtekintése után Tóth Szilvia tartott témanyitó előadást. Tóth Szilvia egyszerre dolgozik egy kis családi cégben (Szekér-Fa Bt.), egy nemzetközi hátterű középvállalatnál (Europtec), és nem utolsósorban elnyerte a Zala Megyei Család-, Esélyteremtési és Önkéntes Ház által adományozott év önkéntese díjat is.  Ennek megfelelően átfogó képet adott az adományozás, a vállalkozások közösségi jelenlétének gyakorlatáról. A bemutatott példák között megjelent a teskándi kültéri fitnesz park létrehozása, amely egy családi körben felvetett ötletből született, de komoly társadalmi összefogássá vált.  A bemutatott jó gyakorlatok között megjelentek továbbá példák a rászorulók érdekében végzett helyi és a határon átnyúló karitatív fellépésre, illetve a fiatalok munkaerőpiaci integrációjának tapasztalatátadás által történő segítésére is.   

A vacsora esten bemutatott példák és beszélgetések civil szervezetek számára fontos tanulsága, hogy a gazdasági szereplők alapvetően nem szervezeteket, hanem ügyeket tudnak támogatni. Ezek közül is leginkább azokat, amelyek kapcsán közvetlenül is érzékelik az érintettségüket, a felelősségvállalásuk jelentőségét. Végsősoron a vállalkozások a támogatói döntéseik során nem a pénzüket, hanem a hitüket, a bizalmukat mozgósítják.  A CIC munkáját érintően javaslatként fogalmazódott meg, hogy töltsön be híd szerepet a civil szervezetek és a vállalkozások között, azzal hogy megbízható szervezeteket ajánl ki az adományozók irányába. Ha azonban megvizsgáljuk az a szerep, amelyet a CIC felvállal e téren jóval összetettebb ennél. Beletartozik többek között, hogy a civil szervezeteket segítse az általuk fontosnak tartott törekvések üzenetté formálásában, a támogatók számára elérhető adózási előnyök érvényesítésében. Ugyanakkor a gazdasági szereplők szemléletét és érzékenységét is érdemes fejleszteni. Itt elég arra gondolni, hogy jelenleg alig néhány területre (állatvédelem, lakókörnyezet fejlesztése, köznevelés, stb.) koncentrálódik a vállalkozások adományozó és társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tevékenysége.   

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status