Hírek

Vacsora az adományozási kultúra népszerűsítése érdekében


Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület – Zala Megyei Civil Információs Centrum meghívására Zalaegerszegre látogattunk.

dav

Az adományozási kultúra népszerűsítése érdekében szervezett vacsorát a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület. A Civil Információs Centrum címet birtokló szervezet zalaegerszegi rendezvénye olyan vállalkozások számára kínált találkozási lehetőséget, amelyek rendszeresen állnak a helyi közösségek, illetve a polgárok számára fontos ügyek mögé. A rendhagyó ”üzleti est” közösségi értékét emelte az is, hogy a vacsorára a zalai civil szervezetek által ajánlott, a támogatói szerepükért tiszteletet érdemlő vállalkozások kaptak meghívást.

A vacsora résztvevőit elsőként Vigh László – országgyűlési képviselő, a Zalaegerszegi tesztpálya miniszteri biztosa köszöntötte. A térség képviselője többek között a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház példáján mutatta be, hogy a helyi vállalkozások az erősödő gazdasági és foglalkoztatási teljesítményük mellett joggal lehetnek büszkék a társadalmi részvételükre is.  Zalaegerszeg polgármestere, Balaicz Zoltán köszöntőjében elmondta, hogy az Önkormányzat is igyekszik elismerni a vállalkozások adományozó, támogató szerepét.  Az Önkormányzat által alapított „Sport Mecénása” a „Kultúra Mecénása” díjak ezt a szándékot jelenítik meg.

dav

Szalay-Bobrovniczky Vince Civil és Társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes-államtitkár üdvözölte és követendő példának állította a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület kezdeményezését. A helyettes-államtitkár felhívta a résztvevők figyelmét a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2018. január 16-án megjelent pályázataira. E pályázatok is épp azoknak közösségi értékekből, igényekből építkező civil szervezeteknek és kezdeményezéseknek nyújtanak segítséget, mint amelyek mellé az adományozók is szívesen felsorakoznak. Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta továbbá, hogy a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes-Államtitkársága a NEA támogatása mellett a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület – Zala Megyei Civil Információs Centrum (CIC) szolgáltatásainak pénzügyi és szakmai támogatásán keresztül is hozzájárul a megye civil életének gazdagításához.   

Az „Adományozók Vacsorája” meglepő módon legkevésbé a pénzről szólt. Ebben talán szerepe volt annak is, hogy a fehér asztal melletti beszélgetések olyan példák nyomán bontakoztak ki, amelyek sokrétűen  mutatták be a társadalmi felelősségvállalás, adományozás tárgykörét . A zalaegerszegi Belga Étterem és Söröző, illetve a vele közös jószolgálatot vállaló helyi vállalkozások már több, mint tíz óvoda udvarát újították meg, miközben számos jótékonysági rendezvényt  is szervezetek (pl. Mikulás udvar). Esetükben az önkéntes munka, a szervezési, üzleti tudásuk, kapcsolataik megosztása az, ami sokszorosára növeli a pénzbeli támogatás értékét. A helyi tévé által készített a játszóterek felújításáról szóló tudósítás megtekintése után Tóth Szilvia tartott témanyitó előadást. Tóth Szilvia egyszerre dolgozik egy kis családi cégben (Szekér-Fa Bt.), egy nemzetközi hátterű középvállalatnál (Europtec), és nem utolsósorban elnyerte a Zala Megyei Család-, Esélyteremtési és Önkéntes Ház által adományozott év önkéntese díjat is.  Ennek megfelelően átfogó képet adott az adományozás, a vállalkozások közösségi jelenlétének gyakorlatáról. A bemutatott példák között megjelent a teskándi kültéri fitnesz park létrehozása, amely egy családi körben felvetett ötletből született, de komoly társadalmi összefogássá vált.  A bemutatott jó gyakorlatok között megjelentek továbbá példák a rászorulók érdekében végzett helyi és a határon átnyúló karitatív fellépésre, illetve a fiatalok munkaerőpiaci integrációjának tapasztalatátadás által történő segítésére is.   

A vacsora esten bemutatott példák és beszélgetések civil szervezetek számára fontos tanulsága, hogy a gazdasági szereplők alapvetően nem szervezeteket, hanem ügyeket tudnak támogatni. Ezek közül is leginkább azokat, amelyek kapcsán közvetlenül is érzékelik az érintettségüket, a felelősségvállalásuk jelentőségét. Végsősoron a vállalkozások a támogatói döntéseik során nem a pénzüket, hanem a hitüket, a bizalmukat mozgósítják.  A CIC munkáját érintően javaslatként fogalmazódott meg, hogy töltsön be híd szerepet a civil szervezetek és a vállalkozások között, azzal hogy megbízható szervezeteket ajánl ki az adományozók irányába. Ha azonban megvizsgáljuk az a szerep, amelyet a CIC felvállal e téren jóval összetettebb ennél. Beletartozik többek között, hogy a civil szervezeteket segítse az általuk fontosnak tartott törekvések üzenetté formálásában, a támogatók számára elérhető adózási előnyök érvényesítésében. Ugyanakkor a gazdasági szereplők szemléletét és érzékenységét is érdemes fejleszteni. Itt elég arra gondolni, hogy jelenleg alig néhány területre (állatvédelem, lakókörnyezet fejlesztése, köznevelés, stb.) koncentrálódik a vállalkozások adományozó és társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tevékenysége.   

Skip to content
%d
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status