Egyéb kategória

Civil Információs Centrumok Országos Találkozója

Salgótarjánban találkoztak a Civil Információs Centrumok munkatársai.  A Civil Információs Centrumok Országos Találkozóját 2018. szeptember 19-20-án a Harmadik Szektorért Egyesület és partnere a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány – Nógrád Megyei Civil Információs Centrum rendezte meg. A rendezvény programjának szakmai megvalósításában jelentős szerepet vállalt a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya is.

A két napos találkozónak különös aktualitást adott, hogy a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztésének feladatát 2018. augusztus óta a Miniszterelnökség látja el. Ez a civil és társadalmi kapcsolatok iránti kormányzati felelősségvállalás erősödését jelzi.  Ezt emelte ki előadásában Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár is. E felelősségvállalásnak lényeges eleme a költségvetési források bővülése. Ugyanakkor a változni fog a civil szervezetek működésének szakmai támogatását végző civil információs centrumok tevékenysége is. A pénzügyi és szakma támogatási rendszerek az eddigieknél is hangsúlyosabban a klasszikus értlemben vett civil értékek érvényesülésének segítésére fognak irányulni. 

A változások egybevágnak a civil szervezetek által jelzett igényekkel is. A civil szféra az elmúlt években a jogszabályi követelmények teljesítése kapcsán átment egy erős öntisztulási folyamaton. A szervezetek működésének szakmai támogatásának irányát ehhez igazodva célszerű átgondolni megyénkben is.  A civil szervezetek a jogi, adminisztrációs kötelezettségeinek teljesítését természetesen változatlanul segíteni fogjuk. Ugyanakkor szeretnénk, ha a hangsúly egyre inkább átkerülhetne annak a munkának a segítésére, amit a szervezetek önállóan vagy együttműködve saját fejlődésük, illetve környezetük jobbá tétele érdekében végeznek.  

A találkozónak a Kormányzati szándékok megismerésen túl célja volt a civil információs centrumok közötti együttműködés mélyítése is. Erre leginkább azért van szükség, mert az ország tizenkilenc megyéjében és a fővárosban működő szervezeteknél jelentős tudás, tapasztalat, társadalmi és kapcsolati tőke halmozódott fel.  Ezek megosztása, illetve közös hasznosítása révén a civil szervezeteket, közösségeket további lehetőségekhez tudjuk hozzá segíteni.

Az esemény megvalósítását a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégium, Nógrád Megyei Önkormányzat, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Nógrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház támogatta.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status