Egyéb kategória

Civil Információs Centrumok Országos Találkozója

Salgótarjánban találkoztak a Civil Információs Centrumok munkatársai.  A Civil Információs Centrumok Országos Találkozóját 2018. szeptember 19-20-án a Harmadik Szektorért Egyesület és partnere a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány – Nógrád Megyei Civil Információs Centrum rendezte meg. A rendezvény programjának szakmai megvalósításában jelentős szerepet vállalt a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya is.

A két napos találkozónak különös aktualitást adott, hogy a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztésének feladatát 2018. augusztus óta a Miniszterelnökség látja el. Ez a civil és társadalmi kapcsolatok iránti kormányzati felelősségvállalás erősödését jelzi.  Ezt emelte ki előadásában Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár is. E felelősségvállalásnak lényeges eleme a költségvetési források bővülése. Ugyanakkor a változni fog a civil szervezetek működésének szakmai támogatását végző civil információs centrumok tevékenysége is. A pénzügyi és szakma támogatási rendszerek az eddigieknél is hangsúlyosabban a klasszikus értlemben vett civil értékek érvényesülésének segítésére fognak irányulni. 

A változások egybevágnak a civil szervezetek által jelzett igényekkel is. A civil szféra az elmúlt években a jogszabályi követelmények teljesítése kapcsán átment egy erős öntisztulási folyamaton. A szervezetek működésének szakmai támogatásának irányát ehhez igazodva célszerű átgondolni megyénkben is.  A civil szervezetek a jogi, adminisztrációs kötelezettségeinek teljesítését természetesen változatlanul segíteni fogjuk. Ugyanakkor szeretnénk, ha a hangsúly egyre inkább átkerülhetne annak a munkának a segítésére, amit a szervezetek önállóan vagy együttműködve saját fejlődésük, illetve környezetük jobbá tétele érdekében végeznek.  

A találkozónak a Kormányzati szándékok megismerésen túl célja volt a civil információs centrumok közötti együttműködés mélyítése is. Erre leginkább azért van szükség, mert az ország tizenkilenc megyéjében és a fővárosban működő szervezeteknél jelentős tudás, tapasztalat, társadalmi és kapcsolati tőke halmozódott fel.  Ezek megosztása, illetve közös hasznosítása révén a civil szervezeteket, közösségeket további lehetőségekhez tudjuk hozzá segíteni.

Az esemény megvalósítását a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégium, Nógrád Megyei Önkormányzat, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Nógrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház támogatta.

Skip to content
%d bloggers like this:
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status