HírekTanácsadás

Ítélkezési szünet a bíróságokon és a Civil Információs Centrum szolgáltatásinak elérése

A bíróságokon megkezdődött a törvénykezési szünet, melynek hatása kiterjed a civil eljárásokra is. Emiatt a 2018. július 15-augusztus 20 közé eső határidők teljesítésének időpontja kitolódik. Ebben az időszakban a Törvényszék ügyfélkezelő irodája csökkentett időtartamban tart nyitva. Figyelembe véve a szolgáltatási igényeket és a nyári szabadságolást a Civil Információs Centrum is „takarék módban” működik.

 

A bíróságokon 2018. július 15-én kezdődött és augusztus 20-ig tart a törvénykezési szünet. A szünet érinti a civil eljárásokat is. A legtöbb civil eljárás – beleértve a nyilvántartásba vételt, a változás bejegyzést, közhasznú jogállás megszerzését, illetve az ezekkel kapcsolatos hiánypótlásokat is – napokban adja meg a határidőket. E határidők teljesítésénél nem kell figyelembe venni a törvénykezési szünet időszakára eső napokat.  Ez példákkal szemléltetve azt jelenti, hogy:

egy július 4-én kézbekapott végzés teljesítésére szabott 15 napos határidő nem július 19-én, hanem augusztus 25-én jár le (a teljesítési időből a törvénykezési szünet előtt eltelik 10 nap, a szünet utánra esik 5 nap).

egy július 13-án kézbekapott végzés 8 napos határidőt szab a teljesítésre, akkor a határidő nem július 21-én, hanem augusztus 27-én jár le (a teljesítési időből a törvénykezési szünet előtt eltelik 1 nap, a szünet utánra esik 7 nap).

A civil eljárások esetében kivételes esetnek számít a hónapokban vagy években megállapított határidő (pl. a végelszámolás lefolytatására áll rendelkezésre három év). Amennyiben a hónapokban vagy években megállapított határidő a törvénykezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának megfelel, ha ez a nap is a törvénykezési szünet idejére esik, a határidő a törvénykezési szünetet követő első napon jár le. E példákkal szemléltetve azt jelenti, hogy:

ha a teljesítés határideje augusztus 4-én járna le, akkor a következő hónap sorszám szerint azonos napja szeptember 4. lesz a határidő.

de, ha a teljesítés határideje július 19-én járna le, akkor az ezt következő hónap azonos sorszámú napja (augusztus 19.) is a törvénykezési szünet idejére esne. Ezért lesz a határidő a törvénykezési szünet utáni első nap, tehát augusztus 21.

A törvénykezési szünet ideje alatt az ügyfélfogadás rendje is változik. A Miskolci Törvényszéken civil szervezeteket ügyeivel foglalkozó kezelőiroda rövidített ügyfélfogadási időben, minden hétköznap 9 órától 10 óráig áll nyitva az ügyfelek előtt.

Ismét felhívjuk a figyelmet továbbá arra, hogy a Miskolci Törvényszék civil ügyekben eljáró kezelő irodája 2018 májusban új helyre költözött. A kezelőiroda  3525 Miskolc, Szepessy Pál u. 3. alatt érhető el. A kezelőiroda telefonszáma: +36 46 952 931

A törvénykezési szünet befolyásolja a Civil Információs Centrum információs és tanácsadó tevékenységeit is.  A csökkenő szolgáltatási igények miatt, mi is erre az időszakra időzítjük a nyári szabadságainkat. Emiatt mindenképpen előzetesen (e-mailben vagy telefonon) egyeztessen időpontot velünk, ha tanácsadásra van szüksége.   

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status