Hírek

Törvénykezési szünet és a Civil Információs Centrum szolgáltatásinak elérése

A bíróságokon megkezdődött a törvénykezési szünet, melynek hatása kiterjed a civil eljárásokra is. Emiatt a 2017. július 15-augusztus 21 közé eső határidők teljesítésének időpontja kitolódik. Ebben az időszakban a Törvényszék ügyfélkezelő irodája csökkentett időben tart nyitva. Figyelembe véve a szolgáltatási igényeket és a nyári szabadságolást a Civil Információs Centrum is „takarék módban” működik.

 

A bíróságokon 2017. július 15-én kezdődött és augusztus 20-ig tart a törvénykezési szünet. A szünet érinti a civil eljárásokat is. A legtöbb civil eljárás – beleértve a nyilvántartásba vételt, a változás bejegyzést, közhasznú jogállás megszerzését, illetve az ezekkel kapcsolatos hiánypótlásokat is – napokban adja meg a határidőket. E határidők teljesítésénél nem kell figyelembe venni a törvénykezési szünet időszakára eső napokat.  Ez példákkal szemléltetve azt jelenti, hogy:

  • egy július 4-én kézbekapott végzés teljesítésére szabott 15 napos határidő nem július 19-én, hanem augusztus 25-én jár le (a teljesítési időből a törvénykezési szünet előtt eltelik 10 nap, a szünet utánra esik 5 nap).
  • egy július 13-án kézbekapott végzés 8 napos határidőt szab a teljesítésre, akkor a határidő nem július 21-én, hanem augusztus 27-én jár le (a teljesítési időből a törvénykezési szünet előtt eltelik 1 nap, a szünet utánra esik 7 nap).

A civil eljárások esetében kivételes esetnek számít a hónapokban vagy években megállapított határidő (pl. a végelszámolás lefolytatására áll rendelkezésre három év). Amennyiben a hónapokban vagy években megállapított határidő a törvénykezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának megfelel, ha ez a nap is a törvénykezési szünet idejére esik, a határidő a törvénykezési szünetet követő első napon jár le. E példákkal szemléltetve azt jelenti, hogy:

  • ha a teljesítés határideje augusztus 4-én járna le, akkor a következő hónap sorszám szerin azonos napja szeptember 4. lesz a határidő.
  • de, ha a teljesítés határideje július 19-én járna le, akkor az ezt következő hónap azonos sorszámú napja (augusztus 19.) is a törvénykezési szünet idejére esne. Ezért lesz a határidő a törvénykezési szünet utáni első nap, tehát augusztus 21.

A törvénykezési szünet ideje alatt az ügyfélfogadás rendje is változik. A Miskolci Törvényszéken civil szervezeteket ügyeivel foglalkozó kezelőiroda rövidített ügyfélfogadási időben, minden hétköznap 9 órától 10 óráig áll nyitva az ügyfelek előtt.

A törvénykezési szünet befolyásolja a Civil Információs Centrum információs és tanácsadó tevékenységeit is.  A csökkenő szolgáltatási igények miatt, mi is erre az időszakra időzítjük a nyári szabadságainkat. Emiatt július 24. és augusztus 20. között nem tudjuk biztosítani a létesítő okiratok véleményezését, megfogalmazását. Kérünk továbbá, mindenkit arra, hogy ebben az időszakban mindenképpen előzetesen (e-mailben vagy telefonon) egyeztessen időpontot velünk, ha tanácsadásra van szüksége.    

Skip to content
%d
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status