Egyéb kategóriaHírek

Visszaélés a szervezetek beszámolójával

Az elmúlt hónapokban több civil szervezetet kerestek meg az A&E Média Group Kft, illetve az általa anyagi haszon elérése érdekében fenntartott (semmiképp nem közhiteles) “Alapítványok gazdálkodása” honlap nevében. A szervezeteket marketing céllal, de rendszerint olyan magyarázattal keresték meg, hogy a birosag.hu oldalon elhelyezett beszámolójuk nem megfelelő, és emiatt akár bírságot is kaphatnak.  Kérjük, hogy amennyiben hasonló megkeresést kapott a szervezete, jelezze részünkre a lentebb található űrlap kitöltésével.

A kérdőívet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztály felkérésére állítottuk össze és küldjük el Önnek. Kérjük, a bejegyzés végén található űrlap kitöltésével segítsen abban, hogy világosabb képet alkothassunk a beszámolók rosszhiszemű használatáról.

Egyúttal tájékoztatunk mindenkit arról, hogy a letétbe helyezett beszámolók tartalmát bárki megismerheti. A beszámoló tartalmára hivatkozva azonban senki nem fenyegetheti szankciókkal a szervezeteket. A bíróság is csak akkor szabhat ki bírságot, ha azt észleli, hogy a szervezet elmulasztotta letétbe helyezni és közzétenni a beszámolóját, és azt egy éven belül nem is pótolja (pl. a 2016. évről szóló beszámoló elmulasztásáért 2018. május 31. után szabható ki bírság).
A működő szervezetek beszámolóit a törvényszék és az ügyészség tartalmi szempontból kizárólag akkor vizsgálja, ha a szervezet már közhasznú jogállással rendelkezik, illetve a közhasznú jogállás megállapítását kéri. Ám ekkor is csak arra irányul a vizsgálat, hogy a beszámoló részét képező közhasznúsági melléklet alapján a szervezet teljesíti-e a közhasznúság feltételeit.

Az általunk ismert esetekben a fent említett megkeresések során a közhasznúsági melléklet tartalmának hiányosságára  hivatkoztak. Jellemzően a közhasznúsági melléklet kitöltetlen 2 és 3. pontjait állították be szabálytalannak és súlyos hibának. E pontokat a közhasznú, illetve arra törekvő szervezeteknek több, mint hasznos kitölteni. Ezek 

 

a pontok igazolják, hogy közhasznú tevékenységet végeznek, azaz közvetve vagy közvetlenül közfeladatot látnak el. A nem közhasznú jogállású szervezetek esetében a 2. és 3. pontnak elvileg semmilyen jelentősége nincs. Semmilyen jogszabály nem íja elő, hogy kötelező lenne közfeladatot ellátni, közhasznú tevékenységet végezni. A 2 és 3. pontokat ezzel együtt nem célszerű üresen hagyni, hiszen a szervezet a későbbiekben dönthet úgy, hogy mégiscsak igényeli a közhasznú jogállást. És akkor ezek a pontok is számítanak (közhasznú jogállást nem lehet közhasznú tevékenység ellátása nélkül igényelni).

Ha a beszámolóban üresen maradtak ezek a pontok, vagy bármilyen más pontatlanságot találnak a beszámolójukban egy éven belül lehet korrigálni a beszámolót. Az erre jogosult szervnek (közgyűlés, kuratórium) meg kell tárgyalni a korrekciót, ismét elfogadni a beszámolót. Ezután lehet kérvényezni az Országos Bírósági Hivataltól a téves beszámoló eltávolítását, és a helyes beszámolónak a birosag.hu oldalon történő közzétételét.  

Amennyiben ki szeretné tölteni a beszámolójában az említett pontokat, vagy bármilyen kérdése van a beszámolójával kapcsolatban, keresse meg a civil információs centrumot személyesen, telefonon, vagy e-mailben. Bizonyára tudunk segíteni, ráadásul őszintén és teljesen ingyen! 

Bármilyen internetes megjelenés megrendelése kapcsán érdemes tisztában lenni azzal is, hogy amennyiben a szervezet honlapot hoz létre, akkor köteles a beszámolóját a bírósági letétbe helyezéssel egyidejűleg azon is közzétenni. Ez arra az esetre is érvényes, ha a szervezet nem saját maga bérel domain nevet és tárhelyet, hanem egy portálon jelenteti meg az oldalait. 

 

A civil szervezetek megkeresésével kapcsolatban az alábbi hivatkozásokon is találnak információkat:

a nonprofit,hu figyelmeztetése

az Index cikke 

a HVG cikke

 

 

Skip to content
%d
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status