Egyéb kategóriaHírek

Visszaélés a szervezetek beszámolójával

Az elmúlt hónapokban több civil szervezetet kerestek meg az A&E Média Group Kft, illetve az általa anyagi haszon elérése érdekében fenntartott (semmiképp nem közhiteles) “Alapítványok gazdálkodása” honlap nevében. A szervezeteket marketing céllal, de rendszerint olyan magyarázattal keresték meg, hogy a birosag.hu oldalon elhelyezett beszámolójuk nem megfelelő, és emiatt akár bírságot is kaphatnak.  Kérjük, hogy amennyiben hasonló megkeresést kapott a szervezete, jelezze részünkre a lentebb található űrlap kitöltésével.

A kérdőívet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztály felkérésére állítottuk össze és küldjük el Önnek. Kérjük, a bejegyzés végén található űrlap kitöltésével segítsen abban, hogy világosabb képet alkothassunk a beszámolók rosszhiszemű használatáról.

Egyúttal tájékoztatunk mindenkit arról, hogy a letétbe helyezett beszámolók tartalmát bárki megismerheti. A beszámoló tartalmára hivatkozva azonban senki nem fenyegetheti szankciókkal a szervezeteket. A bíróság is csak akkor szabhat ki bírságot, ha azt észleli, hogy a szervezet elmulasztotta letétbe helyezni és közzétenni a beszámolóját, és azt egy éven belül nem is pótolja (pl. a 2016. évről szóló beszámoló elmulasztásáért 2018. május 31. után szabható ki bírság).
A működő szervezetek beszámolóit a törvényszék és az ügyészség tartalmi szempontból kizárólag akkor vizsgálja, ha a szervezet már közhasznú jogállással rendelkezik, illetve a közhasznú jogállás megállapítását kéri. Ám ekkor is csak arra irányul a vizsgálat, hogy a beszámoló részét képező közhasznúsági melléklet alapján a szervezet teljesíti-e a közhasznúság feltételeit.

Az általunk ismert esetekben a fent említett megkeresések során a közhasznúsági melléklet tartalmának hiányosságára  hivatkoztak. Jellemzően a közhasznúsági melléklet kitöltetlen 2 és 3. pontjait állították be szabálytalannak és súlyos hibának. E pontokat a közhasznú, illetve arra törekvő szervezeteknek több, mint hasznos kitölteni. Ezek 

 

a pontok igazolják, hogy közhasznú tevékenységet végeznek, azaz közvetve vagy közvetlenül közfeladatot látnak el. A nem közhasznú jogállású szervezetek esetében a 2. és 3. pontnak elvileg semmilyen jelentősége nincs. Semmilyen jogszabály nem íja elő, hogy kötelező lenne közfeladatot ellátni, közhasznú tevékenységet végezni. A 2 és 3. pontokat ezzel együtt nem célszerű üresen hagyni, hiszen a szervezet a későbbiekben dönthet úgy, hogy mégiscsak igényeli a közhasznú jogállást. És akkor ezek a pontok is számítanak (közhasznú jogállást nem lehet közhasznú tevékenység ellátása nélkül igényelni).

Ha a beszámolóban üresen maradtak ezek a pontok, vagy bármilyen más pontatlanságot találnak a beszámolójukban egy éven belül lehet korrigálni a beszámolót. Az erre jogosult szervnek (közgyűlés, kuratórium) meg kell tárgyalni a korrekciót, ismét elfogadni a beszámolót. Ezután lehet kérvényezni az Országos Bírósági Hivataltól a téves beszámoló eltávolítását, és a helyes beszámolónak a birosag.hu oldalon történő közzétételét.  

Amennyiben ki szeretné tölteni a beszámolójában az említett pontokat, vagy bármilyen kérdése van a beszámolójával kapcsolatban, keresse meg a civil információs centrumot személyesen, telefonon, vagy e-mailben. Bizonyára tudunk segíteni, ráadásul őszintén és teljesen ingyen! 

Bármilyen internetes megjelenés megrendelése kapcsán érdemes tisztában lenni azzal is, hogy amennyiben a szervezet honlapot hoz létre, akkor köteles a beszámolóját a bírósági letétbe helyezéssel egyidejűleg azon is közzétenni. Ez arra az esetre is érvényes, ha a szervezet nem saját maga bérel domain nevet és tárhelyet, hanem egy portálon jelenteti meg az oldalait. 

 

A civil szervezetek megkeresésével kapcsolatban az alábbi hivatkozásokon is találnak információkat:

a nonprofit,hu figyelmeztetése

az Index cikke 

a HVG cikke

 

 

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status