Híreksajtó

A civil szféráról tájékoztattak

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Információs Centrum címet idén birtokló Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület a tevékenységéről és a civil szféráról sajtótájékoztatót tartott kedden a Megyeházán.

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke tájékoztatásként elmondta, hogy megyénkben mintegy 5000 civil szervezet van, amelynek mintegy 80 százaléka tekinthető működőnek. Budapest és Pest megye után itt van a legtöbb az országban. A települések többségén van polgárőr egyesület, óvodai-, iskola alapítvány, sportkör. A megyei önkormányzat sokrétű kapcsolatot ápol a civil szférával. A Terület-, Településfejlesztési Operatív Program (TOP) készítésekor is kikérték véleményüket, amit az ITP elkészítésekor figyelembe vettek. Tapasztalata szerint a munkahelyteremtés és a helyi kultúra erősítése áll a civilek törekvéseinek a középpontjában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a TOP keretében meghirdetendő helyi közösségi programok pályázatban az előkészítés alapján a civil szervezetek is részesülhetnek majd a forrásokból. A közgyűlés elnöke biztatta a civileket, hogy éljenek a különböző pályázati lehetőségekkel.

Fülöp Attila, az EMMI Nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ugyancsak kiemelte a megyében tapasztalható civil aktivitást. Segítik a települések életét. Általában ott működnek jól, ahol jó kapcsolatot ápolnak a megyei, települési önkormányzattal. „Borsod-Abaúj-Zemplén ebből a szempontból élen jár”– jelentette ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy a megyében mintegy 6600 főt foglalkoztatnak, akik mellett 21.000 önkéntes tevékenykedik. Hasznot munkát végeznek, amely támogatásra érdemes és különböző állomi forrásokból jelentős támogatást is kapnak.

[0_960] civil.JPG

Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere elmondta, hogy a városi közgyűlés a napokban fogadta el a helyi esélyegyenlőségi programot. A civil szervezeteknek erős kapcsolata van az ebben érdekelt csoportokkal. Erre példaként az idősekkel és fogyatékosokkal foglalkozó, aktív szervezeteket említette. Kiemelte, hogy az állami források mellett az uniós támogatásokból (első sorban a TOP) is számíthatnak pénzre a civilek, s ezen túlmenően Miskolcnak van saját Mecénás Alapja, amelyből önállóan pályázhatnak.

Egy civil egyesület is bemutatkozott. Dériné Érsek Ágnes, a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesület elnöke elmondta a tállyai központtal működő szervezetnek 112 tagja van és 14-15 mesterséget képviselnek. Ezen túlmenően közművelődési tevékenységet is ellátnak. A tagdíjból az alkotóház költségeit se tudnák fedezni, ezért állandóan pályáznak. Sok segítséget kapnak és jól együtt működnek a házigazda szervezettel.

Palik Zoltán az Esély és Részvételi Közhasznú Egyesület szakmai vezetője elmondta, hogy a megyében működő civil szervezetek negyedével baráti kapcsolatot ápolnak. Információkat és képzést biztosítanak a számukra, illetve nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az egész megyében elérhetőek legyenek. A céljuk a helyi aktivitás megőrzése, erősítése. Érdekképviseleti tevékenységet is ellátnak. A munkahelyteremtést tekintik a legfontosabb helyi feladatnak. Szeretnék, ha a 2020-ig tartó időszakban elérnék a civil szférában foglalkoztatottak száma tekintetében a válság előtti szintet.

forrás: Kulcs magazin

Tudósítás az eseményről

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status