Egyéb kategóriaHírek

Együttműködési megállapodás az Emberi Erőforrások Minisztériumával

A Megállapodás átadásaAz Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Dr. Deák Imre nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár adta át a civil információs centrum szolgáltatásainak biztosítására irányuló együttműködési megállapodást a heves megyei Egri Norma Alapítványnak, a nógrád megyei Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítványnak, valamint az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesületnek.

Az Egerben 2015. május 21-én megtartott átadó eseményen, illetve az ehhez kapcsolódó háttérbeszélgetésen négy civil szakmai és szakpolitikai terület kapott nagyobb figyelmet. A legfontosabb ezek közül, hogy a civil információs centrumok szolgáltatásainak miként járulhatnak hozzá a civil szektor önbecsülésének, illetve társadalmi, gazdasági elismertségének növeléséhez. A civil törvény hatályba lépése óta eltelt három évben a civil szervezetek átgondolták saját működésüket, tisztában vannak erőforrásaikkal, társadalmi támogatottságukkal. Így jelenleg az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy miként lehet lendületbe hozni az „öntisztulási folyamatba” kissé megfáradt szervezeteket. S egyúttal, miként lehet elérni, hogy a polgárok, a gazdasági és (ön)kormányzati, intézményi szereplők  a teljesítményük, a felkészültségük, közösségi szerepük révén ítéljék meg a civil szervezeteket, s ne pusztán a róluk vagy a nevükben mondott vélemények befolyásolják őket.

A második fontos terület a magyar-külhoni magyar civil kapcsolatok építése. Borsod-Abaúj-Zemplén megye, de Nógrád és Heves megye esetében sem kell külön magyarázni, hogy a magyar-külhoni magyar kapcsolatok építése egészen hétköznapi érdeke a szervezeteknek. A felvidéki magyar szervezetekkel a közös történeti, kulturális örökségen túl összeköt minket az is, hogy nagyon hasonló helyzeteket kell megélnünk, s nagyon hasonló megoldási lehetőségek rajzolódnak ki akár a mindennapi gyakorlatok, akár a fejlesztési, támogatási programok szintjén.

A civil Információs centrumok szolgáltatásai között új elemként jelenik meg a civil

szervezetek közfoglalkoztatásban betöltött szerepének szakmai támogatása. E téren három lehetőséggel kell mélyebben foglalkozni. A Kormányzat a kulturális közfoglalkoztatási program tapasztalatait felhasználva egy civil közfoglalkoztatási programot elindításán dolgozik. A civil közfoglalkoztatási program elindítása után is feladat marad azonban annak segítése, hogy a szervezetek önállóan is megjelenjenek közfoglalkoztatóként, hiszen a jogszabályok erre lehetőséget adnak. S természetesen feladat marad az is, hogy a kulturális területen működő szervezetek ki tudják használni a kulturális közfoglalkoztatási program lehetőségét.

A negyedik a megbeszélés során megjelenő témakör a civil érdekérvényesítés területe volt. Pontosabban annak kérdése, hogy a civil információs centrumoknak mi a felelőssége a tekintetben, hogy a civil szervezetektől hozzájuk befutó információkat, igényeket a Kormányzat, vagy más szereplők irányában továbbítsák.

Skip to content
%d bloggers like this:
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status